Les exportacions catalanes esquiven la desacceleració econòmica: creixen un 3,1% el 2019 i baten un nou rècord

L'increment està molt per sobre d'Espanya, que ha arribat a l'1,8%, i també d'Alemanya i Itàlia

Les exportacions catalanes es van accelerar l'any passat.
Laia Forès
20/02/2020
3 min

MadridLes exportacions catalanes van créixer un 3,1% el 2019 i van batre el seu rècord per novè any consecutiu, fins a arribar als 73.853 milions d'euros. Les exportacions han augmentat tot i un context econòmic complicat, amb una desacceleració acusada de l'economia europea, la incertesa de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina i un Brexit que s'ha fet efectiu sense haver concretat com seran les futures relacions comercials i econòmiques amb la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest context, les exportacions del conjunt de l'Estat van créixer un modest 1,8%, mentre que les exportacions catalanes esquivaven la desacceleració i van augmentar fins i tot més que el 2018, quan el creixement es va situar en l'1,1%. A més, Catalunya se situa un any més com la comunitat autònoma que aporta més al conjunt d'exportacions de l'Estat, amb un 25,5%, quatre dècimes més que el 2018.

Les dades demostren que la indústria catalana ha aguantat bé la desacceleració econòmica. I això que els països europeus, principals receptors de les exportacions catalanes, han patit més la situació econòmica complicada, amb creixements del PIB més modestos que l'espanyol. El 2019 alguns dels principals socis de l'euro van experimentar augments molt lleus de les exportacions, en línia amb l'escàs creixement econòmic. A Alemanya, per exemple, les exportacions van créixer només un 0,8%, mentre que a Itàlia l'augment va ser del 2,3% i a França del 2,9%. La mitjana de la zona euro (1,9%) també és inferior al 3,1% d'increment de Catalunya.

Més exportacions a l'Àsia i als Estats Units

El 2019 les exportacions catalanes van créixer principalment a l'Àsia (+8,9%) i a Amèrica del Nord (+5,3%), però també a Europa (+4,5%). També és significatiu l'increment del 3,6% de les exportacions al Regne Unit, malgrat el Brexit. Segons els experts, l'augment més acusat a mercats diferents a l'europeu és el que explica, en bona mesura, que les empreses catalanes hagin continuat exportant a bon ritme. "L'empresa catalana ha après a diversificar i a ser competitiva en mercats on no tenia tanta presència", ha subratllat el conseller delegat d'Acció, Joan Romero.

El catedràtic d'economia de la UB Joan Tugores també considera que la clau és la diversificació, tant geogràfica com sectorial. "És el que permet explicar que les exportacions catalanes estiguin aguantant bé en aquest context difícil: la diversificació i la feina ben feta per una part important del teixit empresarial, que és capaç de transformar les dificultats en oportunitats", subratlla. Per a l'economista, el fet que les exportacions hagin augmentat en un context difícil "és una noticia molt positiva que ratifica que el país ha après que el mercat exterior no és conjuntural i que s'estan fent bé les coses".

Per sectors, destaca el rècord de vendes del sector farmacèutic, amb un augment espectacular del 23,4%. Els productes químics (19.943 milions), els béns d'equipament (12.745 milions) i l'alimentació, les begudes i el tabac (10.267 milions) continuen sent els sectors responsables de l'èxit de les exportacions catalanes. Les importacions, però, també van créixer el 2019: un 2,5%, fins als 92.419,3 milions d'euros. El dèficit de la balança comercial catalana va continuar creixent, tot i que només un 0,1%.

Dubtes per al 2020

De cara a aquest any 2020 hi ha molta incertesa. Els experts adverteixen que el coronavirus podria tenir impacte en l'economia mundial i afectaria les exportacions, però també hi ha altres riscos, com la imposició de nous aranzels per part dels Estats Units. En el primer mes i mig de l'any alguns indicadors refermen la idea d'un alentiment econòmic general i el Fons Monetari Internacional (FMI) admet que el coronavirus podria fer "descarrilar" l'economia. "La recuperació podria descarrilar per una pujada pronunciada de la prima de risc provocada per una nova escalada de les tensions comercials o per la propagació del coronavirus", assegurava aquest dimecres la directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva.

Tot i això, el catedràtic Joan Tugores llança un missatge optimista: no considera que les incerteses pel 2020 s'hagin de traduir en una caiguda de les exportacions catalanes. "Les dades del 2019 demostren que les exportacions catalanes tenen resiliència. Són capaces de mantenir el dinamisme malgrat un context advers", assegura. En canvi, el conseller delegat d'Acció preveu que el brot de coronavirus pugui tenir un "impacte rellevant" per a l'economia catalana si les duanes xineses continuen parades durant molt temps. En aquest sentit, ha estimat que el que ve serà "un trimestre complex".

Les exportacions de les grans economies de l'euro

Alemanya: 0,8%

Les exportacions d’Alemanya amb prou feines van augmentar un 0,8% el 2019. La seva economia va estar a punt de patir una recessió.

França: 2,9%

Tant l’economia francesa com les exportacions del país han aguantat millor que Alemanya el 2019. Les exportacions creixen un 2,9%.

Itàlia: 2,3%

Les exportacions italianes van créixer un 2.3%, per sobre de la mitjana de l’euro, tot i que el país va entrar en recessió el gener del 2019.

Espanya: 1,8%

El creixement de les exportacions d’Espanya l’any passat es va situar una dècima per sota de la mitjana de l’Eurozona, que va ser de l’1,9%.

stats