La recuperació postcovid

Les exportacions catalanes superen el nivell prepandèmia el primer semestre

Les vendes a l'estranger són un 6,2% superiors a les del primer semestre del 2019 després d'un rècord històric al juny

BarcelonaLes exportacions de productes catalans el primer semestre del 2021 van fregar els 40.000 milions d'euros i ja se situen per sobre dels nivells prepandèmia, segons les dades publicades aquest dijous pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Segons l'Informe Mensual de Comerç Exterior, Catalunya va exportar per valor de 39.685 milions d'euros durant el primer semestre de l'any, una xifra que és un 28,2% superior a la del mateix període de l'any passat, quan es va notar l'impacte més gran de la pandèmia amb un descens del 17%, però que ja supera en un 6,2% la xifra del primer semestre de l'any 2019, abans de l'esclat del covid.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al mes de juny les exportacions catalanes van augmentar un 31,4%, fins als 7.093 milions d'euros, la xifra més elevada en un mes de juny de la sèrie històrica. Segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, “aquestes dades confirmen la robustesa i motor de creixement del sector exterior català i la capacitat d’innovar també en l’àmbit de la internacionalització adaptant-se als nous reptes i barreres que la situació pandèmica ha generat per a les exportacions”.

Cargando
No hay anuncios

Per al director general d'Amec –l'associació de les empreses exportadores–, Joan Tristany, ara "podem dir que les exportacions han superat els nivells prepandèmia". No obstant això, aquesta associació empresarial alerta que el gran impuls de les vendes a l'exterior ve de la mà de l'alimentació i els béns duradors, i no tant dels productes industrials, que es veuen castigats per la falta de primeres matèries.

"Malgrat recuperar les xifres del 2019, aquest any no pot dir-se que estiguem a prop de la normalitat", ha indicat Tristany, perquè "l'encariment de les primeres matèries i el seu desproveïment, el preu dels contenidors, que s'ha arribat a triplicar, i les dificultats per trobar espai per enviar les mercaderies estan afectant la bona marxa de les exportacions i d'algunes indústries, i la situació podria complicar-se en els pròxims mesos".

Cargando
No hay anuncios

Segons aquest informe del ministeri, els sectors industrials catalans que més van impulsar les exportacions van ser la química, els béns d'equipament i l'alimentació, el tabac i les begudes. El sector químic va ser el més exportador, amb 11.449 milions d'euros, amb gairebé el 29% de tots els productes catalans venuts a l'estranger i amb un creixement del 18,5% respecte del mateix període de l'any passat. Per la seva banda, Catalunya va vendre a l'exterior béns d'equipament per valor de 6.743 milions d'euros (un 17% de les exportacions i un creixement del 35%), mentre que el sector de l'alimentació, el tabac i les begudes va exportar per valor de 5.888 milions d'euros (el 14,8% de les exportacions i un 13,7% més que un any enrere).

Cargando
No hay anuncios

Dèficit comercial

Les exportacions catalanes el primer semestre del 2021 van créixer més que les del conjunt de l'Estat. Espanya va exportar per valor de 152.961 milions d'euros el primer semestre del 2021, un 23,3% més que el mateix període de l'any passat. Catalunya va ser la comunitat més exportadora, amb gairebé el 26% del total de les vendes espanyoles a l'estranger, seguida de Madrid, amb 18.029 milions (un 11,8% de les exportacions de l'Estat).

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les importacions catalanes, van créixer menys que les exportacions, un 17,6%, cosa que permet millorar el dèficit comercial de Catalunya. En concret, durant els primers sis mesos de l'any Catalunya va importar productes per valor de 43.192 milions d'euros. El dèficit comercial català es va situar en 3.507 milions el primer semestre i va baixar un 39% respecte del mateix semestre de l'any passat. En el conjunt de l'Estat, el dèficit comercial es va situar en 5.397 milions, amb una millora del 28%.