Economia21/11/2017

Les exportacions catalanes superen els 52.000 milions fins al setembre

El dèficit comercial creix un 9,9% a Catalunya i més d'un 40% a Espanya

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaLes exportacions catalanes s'encaminen cap a un altre any de rècord, després d'un augment del 8,4% en el període de gener a setembre, fins a arribar als 52.677 milions d'euros, segons les dades publicades aquest dimarts pel ministeri d'Economia.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A falta d'un trimestre per acabar l'any, la xifra de les exportacions catalanes és a 13.000 milions dels 65.142 milions d'euros de les vendes a l'exterior de tot l'any passat, que va ser el de més exportacions de la sèrie històrica.

Cargando
No hay anuncios

Les vendes a l'exterior de Catalunya són un 25,6% del total de les exportacions espanyoles, que de gener a setembre han sumat 205.559 milions d'euros, un 9,1% més que en el mateix període de l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

Respecte a les importacions, de gener a setembre Catalunya ha comprat a l'exterior per valor de quasi 62.878 milions d'euros, xifra que és un 8,7% superior a la del mateix període de l'any passat. Les importacions catalanes suposen un 28,1% del total de les importacions espanyoles.

Així, Espanya va importar en els primers nou mesos de l'any per valor de 224.121 milions d'euros, cosa que significa un augment d'un 11,1% respecte del mateix període de l'any anterior.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquestes dades, Catalunya acumula un dèficit comercial de gairebé 10.201 milions d'euros, amb un increment del 9,9% respecte al mateix període de l'any anterior. Pitjor és l'aprofundiment del dèficit comercial espanyol per l'augment de les importacions superior al de les exportacions. Així, Espanya acumula un dèficit comercial entre gener i setembre de 18.561 milions d'euros, un 40,3% més que en el mateix període de l'any passat.

Malgrat que el dèficit comercial espanyol creix molt més que el català, el cert és que Catalunya aporta més de la meitat de tot el dèficit comercial espanyol. Això es produeix pel pes superior de les importacions a Catalunya. El Principat té una taxa de cobertura (percentatge de les importacions que es compensen amb les exportacions) del 83,8%, mentre que la taxa de cobertura espanyola és del 91,7%.

Cargando
No hay anuncios

La química al capdavant

Durant els primers nou mesos de l'any destaquen les exportacions del sector químic català, que aporta quasi el 26% de totes les vendes a l'exterior i es converteix en el sector líder. El segueixen els béns d'equipament (17,4% del total), l'automòbil (15,4%), l'alimentació, les begudes i el tabac (13,8%) i les manufactures de consum (12,3%).

Cargando
No hay anuncios

Tots els sectors experimenten creixements, però destaca especialment el de les exportacions de productes energètics, amb una variació de quasi el 103% respecte al mateix període de l'any anterior, sobretot per les vendes de petroli i derivats (+116%) i del gas (+44%), mentre que en el cas del carbó i l'electricitat es registra un descens del 54,4%.

Cargando
No hay anuncios

Quant a les importacions, els augments més destacats són de productes químics (que tenen un pes del 21,3% del total), béns d'equipament (17,8%), manufactures de consum (15,5%), automòbil (14,7%) i alimentació, begudes i tabac (11,5%).

La Unió Europea continua sent el primer mercat de les exportacions catalanes, però creixen més les vendes a fora de la UE. França i Alemanya són els primers mercats de Catalunya, i les vendes al conjunt de la UE són un 65,3% del total i creixen un 7,1%. En canvi, les exportacions a Amèrica són un 10% del total, però augmenten un 14,1%, amb un especial increment a l'Amèrica del Nord, del 23,6%. L'Àsia és un altre 10% de les exportacions catalanes, però el creixement és més moderat, del 8,9%, mentre que l'Àfrica, que és la destinació d'un 6,2% de les exportacions, registra un augment del 16,7%. Oceania és un mercat mínim, del 0,5%, amb un descens del 13,2%.