Economia19/11/2015

Rècord exportador, tot i la desacceleració dels últims mesos

La crisi dels emergents comença a deixar-se notar en les vendes a l'exterior, que creixen, però menys

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridLes exportacions segueixen avançant tant a Catalunya com a Espanya. L'augment de les vendes a l'exterior, que s'ha consolidat com una de les poques bones notícies durant la crisi, es resisteixen a abandonar el terreny negatiu, tot i la desacceleració de l'economia mundial, per culpa de les tensions als mercats emergents. Però aquest nou context mundial comença a notar-se.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les estadístiques oficials, publicades aquest dijous pel ministeri d'Economia, les exportacions espanyoles van marcar un nou rècord històric entre el gener i el setembre, amb un creixement del 4,4% respecte a l'any anterior, i un total de 186.000 milions d'euros. Però aquest creixement és gràcies a les bones dades dels primers mesos de l'any, fins al juliol, perquè a l'agost i al setembre, amb la crisi a la Xina ja en plena efervescència, les exportacions van desaccelerar el creixement. En concret, van escalar un 1,1% interanual si es té en compte només el volum del setembre (i no l'acumulat), i un van caure un 0,8% a l'agost, segons les mateixes estadístiques.

Cargando
No hay anuncios

Evolució interanual de les exportacions mes a mes el 2015

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya, com es pot veure al gràfic, la tendència va ser similar, però al setembre va haver-hi un repunt sensiblement superior al de l'Estat, amb un creixement del 6,5%. Pel que fa a les dades acumulades del trimestre, entre el juliol i el setembre, les vendes a l'exterior van arribar als 15.667 milions d'euros, un 4,57% més que el mateix període de l'any passat, també rècord històric. En els primers nou mesos de l'any, el volum d'exportacions es va situar en 47.567 milions d'euros, el 6,30% més que l'any passat i també un nou màxim històric per a les exportacions catalanes.

"Efectivament, hi ha una certa desacceleració de les exportacions al setembre", ha admès el secretari d'Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, en una roda de premsa per valorar les dades a Madrid. Tot i així, ha considerat que es pot seguir tenint un "optimisme raonable", perquè les exportacions a la Unió Europea se segueixen comportant bé.

Cargando
No hay anuncios

Les importacions, per la seva banda, també van desaccelerar el creixement. A tot l'Estat, van créixer al tercer trimestre un 3,3%, per sota del 5,8% que havien crescut al segon, mentre que a Catalunya es van situar en 18.979 milions, amb un creixement del 5,4% en relació amb el mateix període de l'any passat. Amb això, el dèficit comercial, que és la diferència entre els importacions i les exportacions, va caure a Espanya un 1,1%, fins als 18.600 milions d'euros. A Catalunya es va situar en els 3.312 milions d'euros, un 9,56% més.

Per sectors

Cargando
No hay anuncios

Els sectors que millor es van comportar van ser els béns d'equipament, que van créixer un 3,5% interanual, però sobretot el sector de l'automòbil, que va seguir impulsant les dades globals amb un creixement interanual del 19,7%. L'alimentació (+9,4%) i els productes químics (+7,4%) també van demostrar molt dinamisme.

Per contra, els productes energètics van ser els que van tenir un pitjor comportament, amb descensos per sobre del 20% interanuals, seguits de les matèries primeres, que van caure un 1,9%. Aquests dos productes estan sent especialment castigats per la crisi dels mercats emergents, que està provocant una caiguda brutal tant del preu del petroli com de determinades matèries primeres, com els metalls.

Cargando
No hay anuncios

Per països

Pel que fa als territoris, la zona euro va seguir sent la principal destinatària de les exportacions espanyoles i més del 50% de les vendes a l'exterior són a aquesta zona, que creix un 5,4%. Si s'amplia el focus, la UE dels 28 va copar el 64,7% del total de les exportacions, amb un creixement del 6,2% internanual.

Cargando
No hay anuncios

Els països on més van caure les vendes van ser Rússia, per la caiguda de les vendes de fruites, hortalisses, llegums, medicaments i cotxes, Argèlia, per la caiguda dels metalls i Brasil.