Comerç exterior

Les exportacions catalanes esquiven el covid i assoleixen un nou rècord

La Generalitat preveu que les vendes a l'estranger superin en un 6% les del 2019

Moltes exportacions es fan en contenidors a través del port de Barcelona.
3 min

BarcelonaLes exportacions catalanes han aconseguit esquivar, de moment, les diferents variants del covid que han anat sorgint aquest 2021, inclosa l'actual òmicron, que està tensant el sistema sanitari. De fet, tot i les restriccions de principis d'any, les de l'estiu i les d'aquest Nadal, les vendes a l'estranger tancaran amb xifres mai vistes a Catalunya. Així ho ha assegurat aquest dilluns un comunicat del Govern, que preveu que les exportacions arribin a la dada rècord de 78.000 milions d'euros. Dit d'una altra manera, superaran en un 6% les assolides el 2019, l'últim any abans de l'arribada de la pandèmia, i en un 18% les de l'any passat, quan les restriccions van ser més dures, sobretot durant el segon trimestre del 2020, amb el confinament domiciliari a Espanya i el tancament de ports i aeroports a escala mundial durant diversos mesos. Amb aquestes previsions, doncs, les vendes de les empreses catalanes a l'estranger registraran el valor més elevat de tota la sèrie històrica, que va començar l'any 1993.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les previsions del Govern són molt més optimistes que les últimes estimacions que va fer el mateix executiu català, concretament cinc punts més, i també que les anunciades tant per l'Organització Mundial del Comerç (OMC) com pel Fons Monetari Internacional (FMI) a escala mundial, que preveuen que aquest 2021 es tanqui amb un increment interanual del 10%. Precisament, el departament d'Empresa i Treball ha destacat en el comunicat que les exportacions catalanes creixen amb més força que la mitjana mundial.

"Quan el consum interior es frena, l'empresari busca alternatives a l'exterior", explica Xavier Brun, director del màster en mercats financers de la UPF-BSM. En aquest sentit, Brun recorda que durant la crisi bancària, els anys 2011, 2012 i 2013 les vendes a l'estranger van pujar mentre el consum interior punxava.

Si les previsions s'acaben confirmant, les exportacions recuperaran la tònica habitual d'abans de l'arribada del covid, quan Catalunya portava deu anys consecutius assolint rècords, una dinàmica que va truncar el covid en reduir un 10,3% les vendes a l'exterior l'any passat respecte al 2019. L'última baixada abans de la pandèmia es va produir durant la crisi bancària, concretament el 2009, quan el comerç exterior va caure gairebé un 18% (vegeu gràfic).

Petita desacceleració

El catedràtic d'economia de la Universitat Pompeu Fabra José García Montalvo defensa que part de la bona evolució d'aquest any es deu al fet que s'han acumulat les exportacions que durant el 2020, quan hi va haver les restriccions més severes a tot el món, no es van poder fer. També ha apuntat que en els últims mesos l'exportació ha desaccelerat una mica respecte a la primera part de l'any.

"El creixement seguirà fins que els estocs es recuperin", assegura el catedràtic. "En termes generals, però, podem dir que les exportacions van esquivant les diferents variacions del covid", afegeix.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, manté que aquesta revisió a l'alça de les vendes a l'estranger que ha fet l'executiu demostra "la robustesa del sector exterior català i la seva capacitat d'adaptar-se als canvis del comerç mundial". En aquest sentit, destaca que l'economia catalana està "plenament inserida en la cadena de valor global i, per tant, més exposada a aquests canvis". "Si bé és cert que es veu més afectada quan el comerç mundial s'alenteix, també té més capacitat de recuperar-se més ràpid quan aquest s'accelera", ha afegit Torrent.

Líder a Espanya

Si les dades es confirmen i es manté el mateix patró que s'ha anat repetint al llarg d'aquest 2021, Catalunya acabarà l'any sent el motor de les vendes a l'exterior a Espanya, ja que concentra un quart de totes les exportacions estatals. Per sectors, si no hi ha canvis significatius, es preveu que la química, que alhora és un dels principals motors de l'economia al Principat, continuï sent capdavantera i que també registri un bon comportament l'alimentació.

stats