BarcelonaLes exportacions catalanes van començar l’any amb una baixada del 2% al gener en comparació amb el mateix mes del 2018, segons les dades publicades ahir pel ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. És el tercer cop que les vendes de Catalunya a l’exterior cauen en un mes de gener durant l’última dècada. També va passar el gener del 2009, amb una forta patacada d’un 28,6% (era l’inici de la gran crisi), i el gener del 2016, quan es va registrar un descens del 2,7%. A nivell espanyol, les vendes a l’estranger també van caure, en aquest cas un 1,3%.
Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
Les dades del gener consoliden la tendència detectada els últims mesos de l’any passat. L’any 2018, malgrat batre tots els rècords d’exportacions, es va detectar una brusca frenada en els últims mesos de l’any com a conseqüència de l’alentiment de l’economia global i, en particular, de l’europea.
Al mes de gener les empreses catalanes van vendre mercaderies per un valor de 5.707 milions, 115 milions menys que un any enrere. Pel que fa a les importacions, al gener es van situar en 7.731 milions, un increment interanual d’un 2,6%. Així doncs, a causa de la reducció de les vendes exteriors i la pujada de les importacions, el dèficit comercial català al gener va pujar un 18%, fins als 2.024 milions.
Crítiques empresarials
El director d’Amec -l’associació que reuneix les principals empreses industrials internacionalitzades-, Joan Tristany, explica els quatre elements que estan marcant les exportacions en els últims temps: “Un cert alentiment del PIB i del comerç mundial, un increment de la incertesa a escala internacional, una escalada de les barreres al comerç i una acceleració de la revolució tecnològica”, resumeix.
Tristany, que en un acte dimecres va expressar la seva preocupació per la debilitat del mercat alemany, va criticar també la falta d’una política que afavoreixi les exportacions. “Les empreses no perceben d’una manera clara quina és la política industrial”, i va demanar a l’administració que marqui de manera clara quins són els objectius, que hi hagi indicadors clars per seguir el seu compliment i una dotació pressupostària suficient.
La punxada d’alguns dels mercats més tradicionals de Catalunya explica la davallada de les exportacions. Per continents, només van augmentar les exportacions a l’Àsia (+4%). Però les vendes en aquest continent no arriben al 10% de les exportacions catalanes.
Les exportacions a Amèrica van baixar un 2,9%, amb variacions negatives tant a Nord-amèrica com a l’Amèrica Llatina. Destaca el descens del 6,8% de les exportacions als EUA.
Però, a més, les vendes a la UE, que suposen més del 65% de totes les vendes de Catalunya a l’exterior, van baixar un 4%. Destaca la punxada de mercats tan importants com l’alemany, amb un descens del 14%. En canvi, malgrat la incertesa pel Brexit, les exportacions al Regne Unit van augmentar un 9%.
Els productes químics, com és habitual, van ser els béns més exportats per Catalunya, aportant un 28% de totes les mercaderies venudes a l’estranger. En segon lloc es van situar els béns d’equipament, amb un 18% del total. La indústria de l’automòbil i la indústria alimentària, amb un 14% i un 13% respectivament, van ser els altres sectors més exportadors.
En nombres absoluts, el sector químic va exportar 1.620 milions, un 0,8% menys respecte al mateix mes de l’any anterior. En el cas dels béns d’equipament, les vendes a l’exterior van assolir els 1.010 milions d’euros. Aquest sector va mantenir el pols i va augmentar les vendes en un 7,5% respecte al mateix mes de l’any passat.
Per la seva banda, el sector de l’automòbil va vendre a l’exterior per valor de gairebé 778 milions d’euros, amb un important descens del 15,7% respecte al mateix mes de l’any passat; mentre que les exportacions de la indústria d’alimentació, begudes i tabac van fregar els 739 milions d’euros, amb un comportament pràcticament pla respecte al gener de l’any passat.
LES CLAUS
1. Quines són les causes del descens?
El retrocés del 2% de les vendes a l’exterior té dues explicacions. D’una banda, la debilitat en alguns dels mercats més importants, com la UE (i, en concret, Alemanya) o els EUA. De l’altra, l’esgotament al qual sembla que han arribat les vendes de sectors clau, com la indústria de l’automòbil.
2. Quins factors econòmics frenen les vendes?
Segons explica el director general d’Amec, Joan Tristany, les vendes a l’exterior es veuen afectades per un cert alentiment del PIB i del comerç mundial, un increment de la incertesa a escala internacional, una escalada de les barreres al comerç i una acceleració de la revolució tecnològica.
3. Quins sectors lideren les vendes a l’exterior?
Els principals sectors exportadors de l’economia catalana són la indústria química, la indústria de béns d’equipament, el sector de l’automòbil i la indústria de l’alimentació. Però el comportament d’aquests sectors ha sigut molt dispar el primer mes de l’any. Així, mentre que la química registra un lleu descens del 0,8% i el sector de l’automòbil pateix una important caiguda, del 16,7%, la indústria dels béns d’equipament va millorar un 7,5% i la d’alimentació va créixer un discret 0,2%.
4. Quines són les solucions?
Per tornar als creixements, el director d’Amec proposa una política industrial amb objectius ben clars i dotació suficient per dur-la a terme. Però, a més, Joan Tristany indica que “si es perd quota potser és perquè no es fan les coses prou bé”. Per no deixar de ser competitius, proposa més inversió en recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I), amb especial atenció en la necessària digitalització tant dels productes i serveis com dels processos.