L'impacte de la pandèmia
Economia19/02/2021

Les exportacions catalanes cauen el 2020 després de deu anys a l'alça

La pandèmia debilita el comerç exterior, tot i que la tendència els últims mesos de l'any és de recuperació

La crisi sanitària ha pogut també amb un dels grans baluards de l'economia catalana: el comerç exterior. El 2020, l'any de l'esclat de la pandèmia, Catalunya va exportar en total 66.265 milions d'euros, xifra un 10,3% inferior al volum registrat un any enrere. És el primer cop en una dècada que el Principat tanca l'exercici amb nivells inferiors al de l'exercici previ. Amb tot, hi ha petites bones notícies. La primera, que segueix sent la principal comunitat exportadora d'Espanya a molta distància de la resta. És responsable del 25,4% de les exportacions de l'Estat. La segona, que els indicadors mensuals apunten que el sector comença a recuperar-se.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme espanyol, el valor de les exportacions ha caigut a totes les comunitats excepte a Extremadura, on s'incrementa en un 3,2%. La imatge és idèntica en el cas de les importacions, que tornen a registrar un únic increment de l'1,8% a la mateixa autonomia. En conjunt, doncs, es van vendre un 10% menys de béns espanyols a l'exterior l'any de la pandèmia i el volum total es va quedar en els 261.175 milions d'euros. És, també en aquest cas, la primera caiguda després de deu anys a l'alça.

Cargando
No hay anuncios

Una davallada que s'explica per les restriccions a la mobilitat i per la inexistència de fires, element molt important per al sector industrial, diu Joan Tristany, director general de l'associació d'empreses industrials internacionalitzades (Amec). En conjunt, analitza, "són dades dolentes perquè les exportacions són inferiors a les de l'any 2019, però això s'ha d'analitzar en el context en què ens trobem, i en aquest sentit ens podem donar per satisfets". Segons ell, "una cosa és el resultat final i l'altra com s'arriba a aquest resultat: quedem 2 a 3, però hem remuntat, veníem d'un 3 a 0", afegeix. La metàfora fa referència al fet que en el pitjor moment de la pandèmia la caiguda era del 40%.

Un altre indicador que dona peu a l'optimisme és que, tot i que durant 2020 Espanya segueix comprant més que venent, aquesta diferència entre importacions i exportacions és un 58% més petita del que ho era l'any passat. És a dir, que aquest any s'ha aconseguit reduir el dèficit comercial en més de 18.500 milions d'euros, situant aquesta diferència en 13.422 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Els sectors que més han contribuït a l'exportació són el de l'alimentació (sobretot productes càrnics i les fruites, verdures i llegums), la beguda i el tabac. I el país de destinació, la Xina: malgrat que la Unió Europea segueix acumulant el 60% de les exportacions espanyoles, el gegant asiàtic ha comprat un 20% més a Espanya del que ho va fer el 2019. És l'únic mercat amb una diferència positiva respecte a l'any anterior. "Els problemes que vam tenir nosaltres el març i l'abril els tenien ells dos mesos abans i, per tant, se n'han sortit abans", justifica Tristany.

En el cas de Catalunya, les exportacions fetes tot l'any passat corresponen principalment a productes químics (19.300 milions d'euros, un 29,2% del total), alimentació, begudes i tabac (10.900 milions, el 16,6%) i béns d'equipament (10.700 milions d'euros, un 16% del total).

Cargando
No hay anuncios

Indicis de recuperació

I hi ha encara una última dada positiva: el darrer període de l'any les xifres comencen a millorar, senyal que el sector ja es recupera. A Catalunya mateix, les exportacions es van situar al desembre un 6,5% per sobre de les del mateix mes de l'any passat, i venien d'un novembre en què la xifra ja havia repuntat un 5,5%. En aquest cas, els productes catalans més demandats des de l'exterior al desembre són també els químics, els béns d'equipament i productes d'alimentació, begudes i tabac.

Cargando
No hay anuncios

Al conjunt de l'Estat, la perspectiva és similar: es va exportar un 0,9% més el desembre del 2020 que el mateix mes un any enrere.

"L'estimació de l'opinió de les empreses és que el 2021 si no hi ha un daltabaix serà un any de tornar a una situació de normalitat i als nivells previs de comerç exterior", afegeix el director general d'Amec. "A més, s'identifica un creixement de les importacions de béns d'equipament. Qui inverteix en béns d'equipament, ho fa perquè farà productes. Si no hi ha una bona perspectiva de l'economia, aquí no s'inverteix", conclou.