Les exportacions baten un nou rècord tot i frenar abruptament
El dèficit comercial es dispara a Catalunya per l’augment de les importacions
BarcelonaLes exportacions continuen creixent, però s’alenteixen. Les vendes de béns catalans a l’estranger van batre un nou rècord el 2018, però també va patir una forta desacceleració en el seu creixement, segons dades publicades ahir pel ministeri d’Indústria. Concretament, les exportacions van créixer a Catalunya un 1,1%, fins als 71.623 milions d’euros, el màxim històric registrat mai en termes absoluts, que a més suposa el vuitè any consecutiu batent el rècord. No obstant això, la taxa de creixement contrasta amb el 8% d’augment del 2017 respecte a l’any anterior.
Catalunya va aportar el 25,1% de les exportacions espanyoles, que van ser de 285.024 milions d’euros, un 2,9% més que el 2017 i també un rècord històric. Aquest fet contrasta amb l’augment de les importacions, que van créixer a un ritme elevat (del 6,9% a Catalunya), per la qual cosa el dèficit comercial tant català com espanyol va continuar creixent durant tot l’any passat.
Concretament, a Catalunya aquest desequilibri es va disparar un 37,5% en relació amb l’any anterior, fins als 18.554 milions. El professor d’economia de la UPF José García Montalvo considera que “aquesta situació té sentit si es té en compte la manera com s’ha sortit de la crisi”. La recuperació econòmica a partir del 2014 es va basar en un elevat augment de les exportacions en un moment que el consum intern continuava sota mínims. Actualment el consum, més recuperat, “agafa el relleu” de les vendes a l’exterior com a motor de creixement, segons García Montalvo. En aquest sentit, és justament l’increment del consum el que explica que, mentre les exportacions es frenen, les importacions continuen creixent a ritmes elevats.
De fet, en el cas de les importacions -i igual que passa en les exportacions- es van registrar màxims històrics, i en el cas català van suposar el 28,3% del total espanyol. Mentre que a Catalunya les compres a l’exterior van ser d’uns 90.178 milions d’euros, que suposen un increment del 6,9%, a Espanya van ser de 318.864 milions, un 5,6% més.
García Montalvo opina que, per entendre bé l’alentiment de les exportacions, cal tenir en compte el context internacional, amb els Estats Units en guerra comercial amb la Xina, amb atacs comercials contra la Unió Europea i amb tensions amb els seus dos veïns -el Canadà i Mèxic- pel funcionament de l’àrea de lliure comerç de l’Amèrica del Nord. “Això afecta el comerç, seria il·lusori pensar el contrari”, diu García Montalvo.
En canvi, tot i que el Regne Unit és un soci comercial important, el professor de la UPF descarta que el Brexit hagi tingut un efecte directe sobre el comerç exterior espanyol i català, ja que cal esperar a veure’n els efectes un cop es materialitzi la sortida efectiva de la UE.
La química, al capdavant
Per sectors, la química va exportar per valor de 12.102 milions d’euros, amb un increment del 3,7%, seguida del sector farmacèutic, amb un 1,6% més que el 2017 i 5.107 milions. La maquinària i el material elèctric van ser les altres categories líders en vendes exteriors.
En total, 17.239 empreses amb seu a Catalunya van exportar béns o serveis a tercers països durant els últims quatre anys consecutivament -les anomenades empreses exportadores regulars-, cosa que suposa un nou màxim històric.
Ahir mateix l’associació de les empreses industrials internacionalitzades Amec advertia que en el nou context internacional “només les empreses més competitives i experimentades podran mantenir posicions als mercats internacionals”. “Per aconseguir els mateixos resultats, les empreses han de ser més competitives”, afegia Amec.