Sotrac brutal i inexplicable de la lliura enmig de la inquietud per un Brexit dur

La divisa britànica perd, en només dos minuts durant la matinada, el 6% del seu valor. Un estudi d'HSBC assegura que a finals del 2017 pot arribar a la paritat amb l'euro

La cotització de la lliura pot indicar el sentit del referèndum del ‘Brexit’
Quim Aranda
07/10/2016
3 min

LondresMatinada de sotrac als mercats de l’Àsia per a la lliura esterlina. La setmana a la baixa que ha experimentat la divisa britànica davant del dòlar i l’euro des que diumenge la primera ministra, Theresa May, anunciés que obriria negociacions oficials sobre el Brexit amb la Unió Europea (UE) a finals de març, ha tingut un corol·lari alarmant. I, de moment, sense una causa concreta.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant els primers minuts de la mitjanit a Londres (entre les 07.07 i les 07.09 hora de Hong-Kong), la lliura ha perdut el 6,1% del seu valor, passant d’un canvi d’1,26 contra el dòlar a 1,1819, l’índex més baix en 31 anys, des del maig del 1985. A mig matí d’avui ja tornava gairebé als mateixos indicadors d’abans dels dos minuts de bogeria. El canvi era d’1-1,24. De fet, la recuperació s’havia produït entre les 07.10 i les 07.39, hora de Hong-Kong, el mercat més important de l'Àsia quant a comerç de divises.

Les oscil·lacions al llarg del matí es mantenen, però. I en aquests moments, la darrera dada apunta un canvi d'una lliura per 1,2336 dòlars. Quant a l’euro, el valor és de l’1,9% menys, que equival a 0,9001 cèntims, el que es demanda per poder comprar una unitat de la moneda única.

La curta durada de la caiguda ha provocat, inicialment, desconcert entre els especialistes, que no aconseguien aclarir-ne les raons. En principi, es podria tractar d’un error humà en el moment de procedir a una operació de venda o compra –en anglès es fa servir l’expressió 'fat finger', literalment, 'dit gros', per denominar una errada de tecleig en l’ús de l’ordinador– o bé el desencadenament automàtic d’operacions errònies desfermades pels algoritmes que controlen bona part dels comportaments dels grans fons d’inversió o de risc.

Com a rerefons, però, hi ha també el neguit que ha causat des de diumenge l’anunci de Theresa May sobre el Brexit, que molts han interpretat com una posició dura a l’hora de seure a la taula de negociacions a Brussel·les amb els fins ara socis.

Des que van obrir els mercats dilluns, la lliura ha patit una esllavissada del 4,6%. I tot just ara mateix, l'HSBC acaba d’emetre un comunicat, que es pot llegir com una oposició oficial a la política de May sobre el Brexit, i segons el qual a finals del 2017 la lliura pot arribar a canviar-se davant del dòlar a 1,10 i igual que amb l'euro.

Un altre factor que podria explicar la sobtada caiguda és la posició que adoptin els pesos pesants de la Unió durant les converses amb Londres. En aquest sentit, l’inici dels dos minuts de pànic de la lliura han coincidit pràcticament al mateix temps que el 'Financial Times' publicava una informació preocupant per als interessos de la City. Segons el diari, el president francès, que afronta el maig vinent una campanya electoral amb mínims actuals de popularitat, tindria la temptació d’actuar amb màxima fermesa davant de Londres. La tesi seria que, en aquests moments, la Unió Europea no pot mostrar símptomes de feblesa que podrien ser llegits per altres Estats membres com una invitació a demandes a la carta a Brussel·les.

Moltes de les empreses que comercien amb divises llegeixen automàticament, a través d’algoritmes, les informacions que apareixen a les pàgines webs d’informació, i aquesta posició d'Hollande, i no un funcionament erroni o l’anomenat 'fat finger', podria haver provocat el terratrèmol en el mercat asiàtic. Tot i així, la informació publicada a la web del 'Financial Times' ha estat penjada a les 07.07.13 hores de Hong-Kong mentre que l’enfonsament de la lliura havia començat deu segons abans, a les 07.07.03 hores.

Tanqui com tanqui avui la lliura, el que molts analistes garanteixen és que els propers mesos continuarà a la baixa. A la previsió d'HSBC ja esmentada, el servei d’estudis de Goldman Sachs apunta un descens del 5% en els propers tres mesos, fet que situaria la moneda britànica contra el dòlar 1,20.

stats