Els experts avisen sobre els fons europeus: “Faltaran projectes”
Barcelona“Probablement hi haurà més diners que projectes”. La sentència, llançada per l’economista Miquel Puig, és en realitat un avís: no podem desaprofitar l’enorme onada de fons europeus que s’acosta. Aquesta va ser la idea que van brandar els experts reunits ahir per l’Iese en una sessió per debatre com es farà el repartiment dels fons per combatre la crisi del covid. “És una oportunitat única”, va dir la professora Núria Mas i van repetir la resta de ponents. Però dos temors afloren: que no hi hagi “projectes estratègics” prou ambiciosos i que la falta d’organització (tant de l’administració com de les empreses) resti possibilitats d’èxit. “Cal ser capaços d’executar els projectes, i no tenim un bon track record ”, va lamentar Xavier Vives, docent de l’escola de negocis.
Un dels canvis decisius del Fons per a la Reconstrucció és que aquesta vegada, a diferència del que ha fet normalment la UE, els projectes guanyadors hauran d’anar complint uns objectius semestrals com a condició perquè segueixin arribant la resta dels diners. “Abans s’havia de fer una justificació a posteriori. Ara, cada sis mesos s’haurà de justificar que es compleixen els objectius”, va explicar Raül Blanco, secretari general del ministeri d’Indústria. El mateix Blanco va admetre que l’arribada dels fons “també és un repte per a l’administració”, que haurà d’“agilitzar processos”. Una manera elegant d’admetre l’anquilosament burocràtic que hi ha avui dia. “A Espanya som molt bons en creativitat, però molt dolents en organització”, va reblar l’enginyer Joaquim Coello.
Els experts també van coincidir en la necessitat que les empreses perdin por a col·laborar per aspirar a projectes importants. “No s’ha de tenir por a col·laborar amb els teus competidors”, va dir Coello. “No som més tontos que ningú i no hem de tenir por escènica”, va dir Miquel Puig referint-se als empresaris. “Animin-se! Faltaran projectes!”, va reiterar l’economista, que va assegurar que a Espanya hi ha “coneixement” de sobres, però que el que falta són empresaris que ho converteixin en negocis exitosos.
En aquest sentit, els fons també seran una oportunitat per impulsar la recerca. “En set anys podríem injectar al sistema més de 4.000 investigadors”, va clamar l’exconseller Andreu Mas-Colell, que també va fer una crida al “rejoveniment imperatiu” del sistema universitari.
Per al basc Emiliano López Atxurra, president de Petronor, “cal tenir visió estratègica i decisió”. Atxurra es va preguntar què passaria si d’una vegada es fessin els 70 quilòmetres que enllacen Algesires amb el Corredor Mediterrani. “Bastant!”, va exclamar Miquel Puig. “Això està previst”, va confirmar amb la boca petita Raül Blanco a un assessor. Les primeres respostes les hauríem de conèixer avui, quan el govern espanyol presenta el seu primer esborrany de peticions al Fons de Reestructuració.