El lobi Exceltur denuncia un frau de 800 milions d'euros l'any pels pisos turístics no regulats
Llogar un apartament seria 17,2 euros més car per dia si s'apliqués la mateixa normativa que en la resta del sector, assenyala un informe del lobi turístic
MadridFront comú del sector hoteler contra Airbnb i la resta de plataformes que permeten llogar pisos o cases per dies a internet. I aquesta vegada amb un llarg reguitzell de xifres. El lobi turístic Exceltur (Aliança per a l'excel·lència turística) ha presentat aquest dijous un informe en què denuncia que l'Estat podria arribar a recaptar 800 milions d'euros l'any si es regularitzessin aquests apartaments. És a dir, si se'ls imposessin les mateixes condicions que a la resta d'allotjaments reglats: hotels, hostals, alberts, pensions, cases rurals...
Al conjunt de l'Estat ja hi ha 2,7 milions d'apartaments turístics, enfront 2,4 milions de places regulades. Un milió de les primeres estan gestionades per les 10 primeres plataformes de lloguer per internet, més del 50% d'elles per Airbnb i Homeway.
Ara per ara, el lloguer entre particular està exempte d'IVA, recorden des d'Exceltur. Si no fos així, la recaptació augmentaria 367 milions d'euros. A banda i tenint en compte que el 56% de les persones que ofereixen aquest pis en les seves plataformes ho fan a títol individual i no a través d'empreses, si ho declaressin en la seva renda la recaptació seria de 432 milions d'euros l'any, segons els càlculs del lobi turístic.
En l'informe, en què s'analitza per primer cop l'impacte derivat de l'exponencial creixement d'allotjaments turístics en habitatges de lloguer a l'Estat, es comptabilitza que llogar un apartament seria fins a 17,2 euros més car per dia si s'apliqués la mateixa normativa que en la resta del sector. Calculen que, d'aquesta manera, sortiria més barat allotjar-se en un hotel de tres estrelles que no pas en un apartament turístic no reglat.
"És evident que estem davant d'un negoci clarament lucratiu i hem de buscar el major encaix i equitat davant d'un model turístic que pot acabar amb l'estratègia de posicionament turístic d'Espanya", ha dit el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda, en roda de premsa a Madrid. Segons el seu estudi, elaborat per la consultor Ernst&Young en col·laboració amb Nielsen, un 59% dels residents en les zones amb més concentració d'aquests lloguers turístics perceben una pèrdua de la qualitat de vida: al 80% els afecta el soroll, al 70% que hi hagi més brutícia i un 42% consideren que se senten menys segurs.
Intentant desmuntar tòpics
L'informe també se n'encarrega d'avaluar el perfil dels turistes que utilitzen aquestes plataformes. Després de realitzar 2.200 enquestes a espanyols que viatgen a d'altres punts de l'Estat, britànics, francesos i alemanys, arriben a la conclusió que és bàsicament el mateix perfil que el d'un hotel. Persones de dues o tres persones que, en el 52,7% dels casos opten per un pis turístic pel preu, l'accés a la cuina per poder organitzar-se i, en només un 6,1% dels casos, pel caràcter experiencial que suposa viure enmig de la resta de locals i conèixer el propietari.
Fins a deu recomanacions
En aquest sentit, Exceltur fa fins a deu recomanacions tant a l'administració central, com a l'autonòmica i local per reformar la legislació o, almenys, fer complir l'actual. "Són tan flagrants els incompliments", denuncia Zoreda. Reclamen protegir els ciutadà i evitar activitats que "creen expulsar"; lluitar contra l'economia submergida -"el primer motor d'Espanya no pot tenir un 120% de la seva capacitat d'allotjar en règim alegal", lamenten-; obligar a una certificació turística per apartament perquè es compleixi amb els mateixos requisits que d'un hotel; acabar amb els buits legals; igualtat en l'iva i, sobretot, la col·laboració de les plataformes anunciants dels apartaments.
Exceltur ja s'ha reunit amb el ministeri d'Indústria Energia i Turisme i n'han obtingut una "voluntat propícia" a canviar les regles del joc, però són conscients que "estem en període electoral" i veuen difícils canvis els pròxims tres mesos. Creuen que "el canvi de legislatura és una oportunitat única per reflexionar de forma estratègica" i celebren el programa de la nova alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per a Barcelona.
El principal cavall de batalla d'Exceltur és que plataformes com Airbnb deixin de ser neutrals i que siguin les que recaptin i transfereixin l'IVA a l'Estat, així com també es vegin obligades a facilitar les dades dels llogaters a l'Estat.