Immobiliari
Economia23/09/2021

Evergrande resisteix i fins i tot es dispara a borsa

Les accions pugen un 17,6% al mercat de Hong Kong malgrat el risc d'impagaments

PequínEl gegant immobiliari més endeutat del món, la companyia xinesa Evergrande, conté l'alè i guanya temps per evitar la fallida. L'empresa ha vist com les seves accions es disparaven a la borsa de Hong Kong un 17,62% al tancament d'aquest dijous, 23 de setembre. No era un dia qualsevol: era la data en què vencia el pagament de 30,5 milions d'euros en interessos d'uns bons emesos a la Xina. La borsa premiava amb eufòria el comunicat de la companyia en què anunciava haver arribat a un acord privat per pagar el deute, encara que no se'n sap la lletra petita.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat el respir als parquets, la situació de la promotora immobiliària és crítica. La pujada de la cotització no compensa la llarga cadena de pèrdues. En l'últim mes les accions han caigut un 38% respecte al mes anterior, i des del començament de l'any han perdut un 81% del valor a borsa.

Cargando
No hay anuncios

El calvari d’Evergrande no s'ha acabat, perquè aquest dijous també havia de pagar un deute de 71,2 milions d'euros en interessos de bons per a inversors a l'estranger i ja a la nit a la Xina no s'havia abonat. I un altre venciment està a punt de vèncer: el 29 de setembre són 47,5 milions de dòlars d'un altre paquet de bons offshore. En total, Evergrande té un deute de 260.000 milions d'euros. El passiu de l'empresa equival al 2% del producte interior brut (PIB) de la Xina.

Cargando
No hay anuncios

A més, ha hagut de fer front a una altra mala notícia: un dels seus principals accionistes, Chinese Estates, va anunciar la intenció de vendre-se'n les participacions en una nota enviada a la borsa de Hong Kong. Calcula que amb l’operació perdrà uns 1.041 milions d'euros, però ho justifica pel risc que representa l’empresa per als seus inversors.

Chinese Estates és una societat d'inversió especialitzada en propietats i ha acompanyat Evergrande gairebé des de la sortida a borsa, fa dotze anys. A 31 d'agost posseïa una participació del 5,66%. El seu fundador, el magnat de Hong Kong Joseph Lau, manté una estreta relació amb el fundador d’Evergrande, el cantonès Hui Ca Yan (Xu Jiayin és el seu nom en mandarí).

Cargando
No hay anuncios

Hui Ca Yan es va dirigir als seus executius per instar-los a donar prioritat als compradors d'habitatge i inversors minoristes. Les imatges de gent manifestant-se davant de diferents seus de la companyia pel temor d'haver perdut els seus habitatges comprats sobre plànol o les inversions és el que menys agrada al govern xinès.

Risc de fallida

La decisió de Pequín d'endurir l'accés al crèdit per reduir el nivell de deute de les empreses i controlar l'especulació en el sector immobiliari ha tocat la línia de flotació d’Evergrande. L'escassa liquiditat i les dificultats per obtenir crèdits han portat el grup a reemborsar alguns dels seus creditors amb propietats sense acabar o places d'aparcament. Una fallida descontrolada d’Evergrande pot arrossegar el sector immobiliari, afectar els bancs i generar molt de malestar social a la Xina.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat l'interès per la situació dins el país, el regulador xinès ha demanat a Evergrande que eviti els incompliments a curt termini dels seus bons en dòlars. Des de la data programada de venciment encara hi ha trenta dies de termini per liquidar els interessos abans de ser declarat en situació de morositat.

Mentre que el conglomerat Evergrande busca solucions a la desesperada, totes les mirades es concentren en el govern de Xi Jinping. Ha de decidir si rescata la gran immobiliària o la deixa caure. A la pragmàtica Xina li agraden les solucions intermèdies, potser una recepta mixta que obligui a reestructurar l'empresa i el deute sota la supervisió de l'administració.