Laboral

Europa sentencia que la indemnització per acomiadament improcedent és contrària a la Carta Social Europea

La ministra de Treball ja ha anunciat que es reunirà amb sindicats i patronals per abordar una reforma

2 min
Un treballador de la construcció.

MADRIDEl Comitè Europeu de Drets Socials considera que Espanya ha "violat" l'article 24.b de la Carta Social Europea. És a dir, l'organisme conclou que la regulació espanyola de les indemnitzacions per acomiadament improcedent no s'ajusta a la regulació europea, tal com es desprèn de la resolució a la qual ha tingut accés l'ARA i que es publica aquest dilluns. En concret, assegura que la compensació espanyola, que preveu un pagament basat en 33 dies de salari per any amb un màxim de 24 mensualitats, no té en compte factors com l'impacte de l'acomiadament en la carrera del treballador, les seves circumstàncies personals o els possibles danys morals. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, la UGT –que va ser qui va presentar la denúncia– ja va anticipar la setmana passada que aquest organisme europeu sentenciaria en contra de la regulació espanyola, cosa que a ulls del sindicat obliga el govern espanyol a moure fitxa i reformar la legislació actual. Mentre que des de la patronal espanyola CEOE no comparteixen aquesta premissa, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va anticipar la setmana passada que citarà els agents socials per abordar una possible reforma en el marc del diàleg social.

El Comitè recull en la seva resolució que en la majoria dels casos les indemnitzacions actuals no són reparadores del mal que es fa a la persona. També conclou que l'empresa no pot conèixer el cost de l'acomiadament improcedent per no poder fer càlculs per aplicar-ne, que la indemnització ha de ser dissuasiva de l'acomiadament arbitrari i, finalment, recomana introduir un salari de tramitació per als treballadors durant aquest període de litigi.

"Transforma radicalment el model dels darrers 40 anys", destaquen fonts de la UGT. Des del sindicat, la setmana passada destacaven que la "importància" d'aquesta resolució rau en el fet que obliga l'executiu de Pedro Sánchez a aplicar una reforma. "És vinculant", assegurava el líder de la UGT, Pepe Álvarez, que recordava que el Comitè "és un òrgan jurisdiccional i el que fa és sentenciar en conseqüència".

stats