Economia24/01/2018

Europa va ignorar ofertes de Deutsche Bank i Barclays per salvar el Popular, segons 'Expansión'

L'Audiència Nacional vol ajornar la investigació del paper del FROB fins que es pronunciï Europa

Ara
i Ara

MadridLa Junta Única de Resolució (JUR), l'autoritat europea que va donar llum verda a la venda de Banco Popular, no va tenir en compte les ofertes de Barclays i Deutsche Bank per evitar amb fins a 2.000 milions d'euros cadascun la caiguda de l'entitat espanyola a través d'una nova ampliació de capital. Així ho reconeix el mateix organisme comunitari en una resposta escrita enviada a diversos afectats, segons ha avançat aquest dimecres el diari 'Expansión'.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Barclays i Deutsche Bank van fer arribar aquesta proposta a la JUR a través de dues cartes envidades el juny del 2017, just abans que el Popular s'acabés venent a Banco Santander per 1 euro. "Pel que fa als rumors recents sobre una potencial ampliació de capital garantida per Deutsche Bank o Barclays, la JUR voldria fer notar que no hi havia cap indicació en el moment de la resolució que cap mesura del sector privat podria haver evitat la caiguda del Popular", admet la JUR a l'escrit.

Cargando
No hay anuncios

La carta enviada als afectats per la venda del Popular no concreta, però, si les autoritats europees coneixien l'existència d'aquestes ofertes però les van considerar insuficients perquè el problema era massa urgent o si mai van arribar a llegir-les. Fonts citades per 'Expansión' asseguren que diversos antics accionistes de l'entitat fa mesos que investiguen la intenció -almenys preliminar- dels dos bancs d'invertir 4.000 euros per salvar-la.

Al seu escrit, la JUR insisteix que la decisió de vendre el Popular es va basar en l'interès públic, ja que la caiguda del banc hauria causat danys a les empreses i famílies afectades. "En aplicar l'eina de venda de negoci, el Popular va poder continuar operant sota condicions de negoci normals", destaca l'autoritat europea.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, la resposta de l'organisme als afectats defensa la decisió de contractar la consultora Deloitte per realitzar els informes de resolució i liquidació del Popular, que havien de determinar si deixar caure l'entitat hauria sigut menys perjudicial per als antics accionistes que vendre-la. Els afectats posaven en dubte la independència de Deloitte, que és l'autora dels dos documents que exposen aquestes opcions.

El paper del FROB

Després d'admetre a tràmit el recurs que va presentar Adicae (l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances d'Espanya) contra la resolució del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) en aquest cas, aquest dimecres el tribunal ha comunicat a les parts la seva voluntat d'esperar que la justícia europea es pronunciï per continuar investigant el FROB.

Cargando
No hay anuncios

El tribunal demana a les parts si seria pertinent ajornar la investigació "fins que el Tribunal General de la Unió Europea resolgui sobre els recursos que té pendents contra la decisió de la Junta Única de Resolució, per la qual es va adoptar el dispositiu de resolució sobre Banco Popular".

L'Audiència Nacional considera que cal tenir en compte l'estat en què es troben les actuacions i creu que es dotaria de "major efectivitat la tutel·la judicial" i s'evitarien "incidents i retards que complicarien la tramitació processal" si s'acorda la suspensió del cas fins que el TJUE resolgui sobre els processos.