COMERÇ
Economia01/06/2018

Europa contraataca i porta Trump a l’OMC

Brussel·les aplicarà aranzels a productes nord-americans en “les pròximes setmanes”

Esther Herrera
i Esther Herrera

Brussel·lesLes amenaces s’han complert i la Unió Europea ja ha formalitzat el pas per portar als Estats Units davant la Organització Mundial del Comerç, després que ahir entressin en vigor els aranzels nord-americans contra l’alumini i l’acer europeus, mesures que des de Brussel·les es consideren “il·legals”. La Comissió Europea ja ha començat a treballar perquè en “les pròximes setmanes” es pugui començar a aplicar gravàmens a productes de l’altra banda de l’Atlàntic.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La comissària de Comerç, Cecilia Malmström, va lamentar que els Estats Units hagin continuat amb la justificació que les importacions europees són un perill “per a la seva seguretat interna” i que per això calia aplicar aranzels. “Pur proteccionisme” que “debilita les relacions transatlàntiques”, va advertir la representant europea. “És una decisió desafortunada. Provoca molts danys” a l’economia europea, va assegurar Malmström, en una duríssima compareixença.

Cargando
No hay anuncios

La UE ja esta preparada per respondre a Washington amb mesures que anomena de “reequilibri”, és a dir, aranzels a productes nord-americans per valor de 2.800 milions d’euros, i legals segons les normes de l’OMC, mentre investiga i decideix sobre el cas. Entre els productes que es poden veure afectats hi ha la mantega de cacauet, el bourbon i les motocicletes Harley Davidson. Molts d’aquests productes provenen d’estats nord-americans amb un ampli suport al Partit Republicà i poden ferir el suport a Trump.

Segons fonts comunitàries, les mesures s’aplicaran “el més ràpid possible”. De fet, a partir del 20 de juny podrien començar a implementar-se, però les mateixes fonts expliquen que ara es començarà una ronda de consultes entre els països de la UE per aconseguir tot el consens possible, per la qual cosa previsiblement els gravàmens no s’aplicaran fins una mica més tard.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, la UE es mostra confiada en el suport que donen tots els països a “enviar un missatge” als Estats Units: que la UE treballa amb una sola veu. Especialment, ara que Trump també ha amenaçat d’aplicar aranzels a les importacions d’automòbils japonesos i europeus, concretament d’Alemanya, el principal productor de cotxes europeu. “Ho seguim amb nervis”, va admetre Malmström.

Severes turbulències

Arriben temps de “severes turbulències en els mercats” que afectaran milers de llocs de treball “a la UE, però també als Estats Units”, es va lamentar Malmström. La UE se sent dolguda per un país que fins ara sempre havia sigut “aliat i amic”, una relació, però, que en el poc més d’un any que porta Donald Trump a la Casa Blanca s’ha anat esquerdant. Malmström va evitar dir que la UE es prepari per “una guerra comercial”. “No utilitzaria el terme guerra comercial, perquè té un efecte psicològic, però la situació és preocupant, els Estats Units estan jugant a un joc perillós”, va dir.

Cargando
No hay anuncios

La UE s’havia mostrat decidida a parlar amb els Estats Units per ampliar la cooperació en sectors com el gas liquat i, fins i tot, per reformar l’OMC, tal com demana el president francès, Emmanuel Macron. Segons Malmström, però, els EUA demanaven directament concessions “i la UE no negocia així”.