Eufòria hotelera a Barcelona: habitacions de fins a 1.000 euros la nit
Un cúmul d'esdeveniments massius arriba a una capital catalana amb preus rècord
Barcelona"Durant els concerts de Bruce Springsteen, les poques habitacions que quedaven en hotels de cinc estrelles a Barcelona van arribar a vendre's per més de 1.000 euros", explica un directiu hoteler al diari ARA. És més del doble del seu preu habitual i també un símptoma de l'eufòria hotelera que viu la capital catalana en ple huracà d'esdeveniments massius.
El cantant i compositor de Nova Jersey va arrodonir el mes d'abril, en què molts hotels barcelonins van vendre les seves habitacions a preus rècord, però el seu passeig triomfal per l'Estadi Lluís Companys va ser només el primer pas a una primavera carregada de grans cites. El Palau Sant Jordi, el mateix Estadi Olímpic i el Circuit de Barcelona-Catalunya seran l'escenari de desfilada d'Elton John, Coldplay, Beyoncé i Max Verstappen, mentre que els pavellons de Fira de Barcelona i el parc del Fòrum acolliran en dos caps de setmana l'aristocràcia musical del moment de la mà del Sónar i el Primavera Sound, i a tot plegat s'hi pot sumar el saló Construmat.
"Aquests grans concerts, juntament amb esdeveniments esportius com la Fórmula 1, generen una gran demanda d'allotjament a la ciutat. En aquest període s'aglutinen molts d'ells i això genera una demanda molt elevada", explica a l'ARA el director general d'Abac Group, Héctor González. La companyia té quatre hotels i tres restaurants a Barcelona, i a l'abril, maig i juny ha registrat un increment del preu mitjà de les seves habitacions del 15% i en alguns casos del 20% respecte al 2019.
De fet, a l'abril els hotels de tres estrelles barcelonins van tancar amb un preu mitjà per a les seves habitacions d'entre els 165 i els 200 euros, i els de quatre estrelles, d'entre els 200 i els 280 euros. Això suposa un increment en els dos casos del 25%, segons un registre intern de preus sobre una trentena d'hotels barcelonins al qual ha tingut accés l'ARA.
Mitja dotzena d'hotelers consultats per aquest diari justifiquen aquestes alces per l'augment generalitzat dels preus, ja que el sector turístic s'ha vist impactat pels preus energètics, motiu pel qual també han apujat preus els hotels de totes les capitals europees. També expliquen que el Brexit els ha fet perdre pes turístic a Londres en benefici de la capital catalana, i atribueixen part de l'increment del valor de les habitacions a la desconnexió entre oferta i demanda, ja que aquesta última és molt superior.
Camí del nou model
El president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, veu una gran notícia en aquesta onada d'esdeveniments perquè, assegura, condueix el sector a un tipus de visitant de qualitat: fa més despesa i arriba a la ciutat amb unes inquietuds culturals o professionals, amb esdeveniments, com el Sónar i el Primavera Sound, que són "fruit de l'expressió cultural d'aquí".
"Com que no podem créixer en xifres, ho hem de fer en preu, i davant d'això hi ha dos mercats importants, que són l'americà i l'asiàtic. Tot això que passa ens posiciona molt bé de cara a aquests dos mercats", afegeix en declaracions a l'ARA. Torres és director general de Grup Duquesa, que té els hotels Duquesa de Cardona i Duquesa Suites: "Estem en línia amb el juny de l’any passat. Una mica per sobre de preus i una mica menys de gent".
En aquesta línia, el president de l'Associació del Passeig de Gràcia, Lluís Sans, explica a aquest diari que aquest eix comercial està molt animat i que el visitant d'aquests grans esdeveniments, sobretot si ve de lluny, acostuma a aprofitar l'estada a la ciutat per fer despesa: "Amb aquesta primavera tan intensa s'està veient una recuperació molt intensa de visitants que venen de Mallorca, Bilbao i Madrid".
El vocal d'Élite Taxi, Tito Álvarez, i el seu president, Olivier Contel, expliquen al diari que històricament el maig i el juny són "pràcticament els dos millors mesos de l'any", sobretot aquest últim, en el que augmenta la demanda, però lamenten que això dificulta la circulació.
Per sobre de la barrera dels 200 euros
La directora d'operacions de la cadena hotelera Yurbban, Norma Galofré, que gestiona tres hotels –dos de tres estrelles i un de quatre superior– també situa l'increment del preu mitjà de les habitacions entre un 25% i un 30% respecte al 2019, mentre que l'ocupació, en el 90%, ha crescut lleugerament. De fet, als establiments de tres estrelles el preu mitjà s'ha enfilat fins als 200 euros, i en el de quatre, fins als 270. "Tant de bo estigués més repartit tot; l'abril, el maig i el juny han estat històrics", afegeix.
També ha registrat importants increments interanuals en el preu mitjà de les habitacions l'Hotel Gallery de Barcelona, de quatre estrelles superior: del 30% al maig, fins als 230 euros, i del 25% al juny, fins als 225 euros, respecte a l'any passat. "Encara falta molt per omplir i la cosa pot canviar. Moltes reserves són d'última hora, una cosa que la pandèmia ha deixat com a herència", afegeix la seva directora, Lourdes Grau, en declaracions a aquest diari.
"Demanda brutal"
El director general de l'Hotel Avenida Palace, Albert Álvarez, explica que el seu establiment, de quatre estrelles superior, té un visitant més congressual i no tant de festivals, tot i que també s'ha vist impactat per l'onada de concerts d'Elton John i Coldplay. "Barcelona està altre cop en ple boom turístic i tenim alta ocupació des de principis d’abril". Les seves habitacions oscil·len els 250-270 euros de mitjana per a maig i juny.
"La demanda és brutal, els equips de reserves estan apujant els preus perquè hi ha tanta demanda que sabem que al final es vendrà", explica a aquest diari el director general dels hotels Barcelona Princess i l'Hotel Negresco Princess, Santiago Hernández. Els dos establiments voregen els 200 euros de mitjana per habitació.
Tots ells es pregunten quant durarà aquest repunt de preus, en una tendència que atribueixen a tot l'any i que es fa palesa també a portals com Booking, on per als caps de setmana de maig i juny, la gran majoria d'habitacions disponibles són a partir de 200 euros, segons ha pogut comprovar l'ARA.