Els EUA empenyen Rússia cap a la fallida

El Tresor nord-americà liquida l'exempció que permetia a Moscou continuar pagant el seu deute extern

La presidenta de la Reserva Federal dels Estats Units, Janet Yellen, arribant a la roda de premsa.
3 min

El govern dels Estats Units ha decidit no allargar les exempcions a les sancions imposades a Rússia que permetien al Kremlin continuar pagant el seu deute denominat en dòlars. Aquesta mesura empeny Rússia a fer fallida en el seu deute extern en un futur pròxim, perquè es quedarà sense vies per fer efectius els pagaments als seus creditors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat breu emès aquest dimecres, el departament del Tresor nord-americà –l'equivalent al ministeri d'Economia– ha anunciat que "no renovarà les provisions" que permetien que el govern rus pagués el seu deute exterior a través de bancs dels EUA i altres països occidentals. Rússia ha d'abonar uns 2.000 milions de dòlars entre interessos i venciments de bons sobirans denominats en dòlars des d'ara fins a finals d'any.

Arran de la invasió d'Ucraïna, els EUA i la majoria de països occidentals van imposar diversos paquets de sancions financeres a Rússia, entre les quals hi havia el bloqueig de totes les reserves de divises que tenia el país en comptes bancaris estrangers. Durant els últims anys, el Banc Central rus havia acumulat fins a 640.000 milions de dòlars en moneda estrangera, però d'aquests, aproximadament la meitat eren en bancs estrangers. Ara no els podrà utilitzar i això obliga Moscou a gastar les divises que guarda en entitats del seu país.

De fet, el mes passat l'administració nord-americana ja va bloquejar un pagament de deute de 636 milions de dòlars perquè el Kremlin pretenia utilitzar fons dipositats en un banc dels EUA. Malgrat això, el govern de Vladímir Putin encara podia fer els pagaments perquè se li permetia abonar-los amb les divises que mantenia a Rússia realitzant l'operació a través de bancs nord-americans, una exempció que ara el Tresor ha decidit liquidar.

La indústria financera dels EUA juga un paper fonamental en totes les transaccions entre països i el deute rus sempre té algun banc de Wall Street –sovint és JP Morgan Chase– o europeu com a intermediari per fer arribar els diners als bonistes. Per tant, ara Moscou es queda sense mitjans per pagar als inversors i s'acosta cada vegada més a una fallida del deute exterior. Si s'acabés produint, seria la primera des de la Revolució del 1918, quan els bolxevics van renunciar a pagar el deute acumulat pel règim tsarista.

En previsió que els EUA li bloquegessin l'accés als seus bancs, el Kremlin va avançar la setmana passada dos abonaments de deute, un de denominat en euros i l'altre en dòlars, que en teoria no expiraven fins aquesta setmana. Tanmateix, alguns creditors encara no han rebut el pagament, que sol trigar dies, segons Reuters. Com en tots els pagaments als mercats de crèdit, hi ha un període de gràcia d'un mes.

La creixent escassetat de reserves de divises ja va portar Rússia a pagar en rubles –la moneda local– una part del deute denominat en divises estrangeres. Això va fer que algunes agències internacionals de qualificació consideressin que el país estava en "fallida parcial" perquè incomplia les condicions dels seus propis bons, que estipulaven que no es podien abonar en rubles.

Les sancions imposades pels països occidentals han expulsat els principals bancs russos del sistema Swift de verificació de transferències, a més d'obligar moltes multinacionals a abandonar el país de manera temporal o fins i tot definitiva. A més, els EUA van aturar les compres de petroli, una mesura que la UE aprovarà "els pròxims dies", segons el govern alemany. En aquest sentit, les compres de gas i petroli són la principal font de finançament del Kremlin, però l'elevada dependència d'Europa de l'energia russa ha impossibilitat de moment que s'aturin.

El ruble aguanta

Malgrat l'impacte que un default pot tenir en l'economia russa, el ruble ha assolit aquest dimecres el seu nivell més alt respecte al dòlar des del febrer del 2018. Com a resposta a les sancions, el Banc Central rus va imposar controls de capitals –és a dir, limita a ciutadans i empreses russos canviar rubles per divises– i obliga les empreses exportadores a canviar les monedes estrangeres per rubles. La primera mesura minimitza la demanda d'altres monedes –i evita un pànic bancari que deixaria el sector financer rus sense liquiditat–, i la segona augmenta la demanda de rubles, dos efectes que empenyen a l'alça el valor de la divisa russa.

A més, el Banc Central també intervé als mercats comprant rubles amb les divises estrangeres que acumula, per evitar el col·lapse de la moneda local.

stats