Un estiu sense gel: per què només em posen un glaçó?
L'alt preu de l'energia i el plàstic provoca escassetat de gel als supermercats
BarcelonaDesprés de la manca de paper de vàter i farina durant la pandèmia, i de l'oli de gira-sol fa dos mesos, ara ens trobem amb una escassetat generalitzada de glaçons enmig d'un dels estius més calorosos dels últims temps. Si el lector encara no s'ha trobat en la situació que al seu refresc només hi posin un sol i trist glaçó i el cambrer li comenti que no n'hi pot posar més, probablement s'hi acabarà trobant. El motiu: una manca d'estoc generalitzada de glaçons i gel picat a escala nacional.
Tot té una explicació: els alts costos de l'electricitat, el combustible i el plàstic han disparat el cost de produir gel, de manera que alguns dels productors van aturar-ne la producció o la van frenar una mica perquè no els sortia a compte produir-ne tant, de manera que ara no donen l'abast. Així, el preu de les bosses de gel s'ha disparat entre un 250% i un 300%, ja que cal molta electricitat i és molt més costós produir-lo.
També és un problema l'augment de preus del plàstic, perquè és l'únic material que pot suportar els glaçons i transportar-los, i avui dia no hi ha cap alternativa.
Els més perjudicats per aquesta mancança són els bars i restaurants, que es veuen obligats a limitar els gels que posen als clients. També les discoteques i els locals d'oci nocturn es troben amb aquest problema, perquè els proveïdors els poden proporcionar menys bosses de gel. El Makro mateix, cadena de comerç a l'engròs on compren molts restauradors, està "sota mínims", segons ha explicat en reiterades ocasions la mateixa empresa.
Racionament i preu
Davant la situació, la majoria de supermercats del país s'estan quedant sense estoc, perquè a més dels clients habituals, molts restaurants opten també per comprar a supermercats. Alguns, com els Mercadona o els Consum, ja han començat a limitar el nombre de bosses que pot comprar cada client.
Des de les empreses productores, com Ice Ventura, que fabrica i distribueix gel, expliquen que la situació per a ells "és força complicada" i que no donen l'abast. En declaracions a RAC1, l'administrativa de l'empresa, Cristina Campos, va explicar que després de la pandèmia, com a gest per al sector de la restauració que ho havia passat malament, van abaixar els preus del gel, però ara, amb l'augment desmesurat de costos, els han hagut d'apujar altra vegada.
"Quan va començar aquesta temporada, els havíem d'apujar, perquè els costos havien pujat". Tot i això, l'augment del preu és inferior al dels subministraments, ja que, segons explica, "encara haurien d'apujar més els preus perquè fos rendible".
El problema és generalitzat. L'empresa Hielos Estrella del Aljarafe de Coria del Río, a Sevilla, també ha explicat els seus problemes. "No parem ni per dormir", ha afirmat la portaveu de la companyia, Alba Aparicio. Segons explica, la fàbrica no para i fan torns de 24 hores de dilluns a diumenge, amb una situació d'estrès per poder abastir la sobredemanda que tenen.
El sector calcula que a Espanya es produeixen uns dos milions de quilos de glaçons al dia, i amb el que hi ha en estoc es podria arribar a cobrir la demanda de quatre milions diaris, però aquesta demanda s'ha disparat fins al doble, i les empreses productores ja no saben què fer per atendre les comandes. Segons Aparicio, aquesta situació "no s'havia viscut mai en els 22 anys de vida de l'empresa".
L'hostaleria, preocupada
Pel que fa als restauradors, la preocupació també és tangible. "Està sent un problema força important, tant per als restaurants com per a les empreses de càterings de bodes i festes", expliquen a l'ARA des del grup Costa Brava Centre. "Molts locals es troben que no tenen gel o se'ls acaba a meitat del dia, i fins i tot hi ha restaurants que tenen la seva pròpia màquina de gel i que en donen als restaurants veïns".
Alhora, aquells que tenen contractes amb proveïdors d'un volum determinat de bosses de gel "ho estan vivint millor, perquè se'ls prioritza abans que els altres, però sí que noten que se'ls porta molt racionat". En un principi, els proveïdors no preveien apujar els preus del gel, però segons alguns restauradors, ja els estan avisant "que a partir de dilluns probablement començaran a fer-ho".
De totes maneres, des dels sindicats asseguren que, ara per ara, per als restauradors es veu com un problema "puntual" i que la situació "no preocupa massa".