Economia23/12/2019

Esteve ven la seva divisió de medicaments genèrics a la farmacèutica japonesa Towa

L'adquisició s'ha tancat per 320 milions d'euros i es completarà a finals de gener

Ara
i Ara

BarcelonaLa farmacèutica Esteve ha anunciat aquest dilluns que la companyia japonesa del mateix sector Towa adquirirà el 100% de Pensa, la divisió de medicaments genèrics de la catalana. El valor de la transacció és de 320 milions d'euros, que es pagaran en un sol cop i en efectiu, i s'espera que l'adquisició es completi a finals de gener del 2020. Mitjançant aquesta compra, Towa (companyia especialitzada, de fet, en fàrmacs genèrics) podrà subministrar aquest tipus de medicaments no només al Japó, sinó a la resta del món: ho farà a través de la plataforma productiva especialitzada en pellets (granulats) que Pensa té a Espanya, així com amb la seva xarxa de filials a Europa i als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia catalana ja havia anunciat, en el marc del pla estratègic establert el 2018, la seva intenció de concentrar el seu negoci en el producte propi i en àrees de medicina especialitzada. "No tenim cap dubte que Towa és el soci ideal per desenvolupar tot el potencial de la divisió de genèrics d'Esteve", ha manifestat Staffan Schüberg, conseller delegat de l'empresa. "Al mateix temps, aquesta operació ens permet centrar-nos en el nostre negoci principal i accelerar la transformació d'Esteve en una companyia farmacèutica global especialitzada i innovadora", afegeix el directiu.

Cargando
No hay anuncios

Amb la venda, Esteve tanca un any difícil. Si a finals del 2018 va anunciar un ERO que va acabar afectant 85 empleats, a principis d'aquest any va tenir la dura notícia que la multinacional alemanya Mundipharma no completaria en la seva màxima expressió l'acord assolit el 2015. Tal i com va avançar l'ARA, Mundipharma va comunicar a Esteve que renunciava als seus drets sobre els actius en el camp dels analgèsics que eren la investigació més prometedora dels laboratoris catalans i pels que hauria acabat pagant fins a 1.000 milions de dòlars.

Cargando
No hay anuncios

Durant el 2019 la plantilla ha viscut amb inquietud el procés de venda de l'àrea de genèrics (manté la farmàcia i la química), amb constants rumors i incertesa sobre el seu futur. A l'agost, a més, es va saber que l'empresa havia entrat el 2018 en números vermells, amb unes pèrdues de 9 milions d'euros, quan el 2017 n'havia guanyat 46.

L'empresa dels Esteve havia situat el 2017 al capdavant del grup per primer cop un executiu aliè a la família, el propi Staffan Schüberg. Una de les seves primeres decisions ha estat centrar-se en els negocis més rendibles, cosa que deixa fora els genèrics, un àrea de poc marge i on calen grans marges. El 2015 l'empresa s'havia venut ja l'àrea de veterinària.