Esteve ja pot vendre els seus medicaments contra el dolor als Estats Units
Des del 2009, la farmacèutica catalana ha invertit 600 milions d'euros en investigació
BarcelonaLa data del 18 d'octubre del 2021 quedarà marcada a la història dels laboratoris Esteve. Fundats el 1929, aquest dilluns han rebut la notícia que el regulador farmacèutic dels Estats Units (FDA) ha donat llum verda a la comercialització de Seglentis, un cocristall antiinflamatori i analgèsic per tractar el dolor agut en els adults.
L'aprovació de la FDA era esperada per l'empresa familiar dels Esteve des de feia mesos. En concret, des que es va anunciar un acord amb la japonesa Kowa per comercialitzar l’E-58425 als Estats Units. Ni aleshores ni tampoc ara s’han fet públiques les xifres de l’acord, més enllà d’un detall: el mercat farmacèutic dedicat al nou tractament del dolor agut als EUA mou entre 1.000 i 1.500 milions d’euros anuals.
Però la fita per a Esteve és enorme, com les expectatives que hi té posades. La investigació dels cocristalls va néixer l'any 2009 amb l'objectiu de donar una nova vida a l'empresa en una època en què les perspectives de negoci no eren gaire bones. Al capdavant del projecte s'hi va posar el doctor Carlos Plata, director científic i mèdic d’Esteve, i de seguida va quedar clar que el tipus de medicament que buscaven es mouria en l'àrea del dolor. En primer lloc, perquè les dades apunten que un de cada cinc europeus pateixen dolor crònic. I, en segon lloc, perquè és un camp que econòmicament té molt de pes: el 2015 es calculava que movia 31.000 milions d'euros a l'any i creixia a un ritme del 8% anual.
La investigació va anar cremant etapes i ràpidament es va veure que tres molècules (l'E-58425, l'E-52862 i la MuMo-1) tenien un alt poder analgèsic. Totes tres formaven part del supercontracte signat per Esteve amb la multinacional farmacèutica Mundipharma el 2015. Si es complien tots els supòsits, la firma catalana podria rebre fins a 1.000 milions de dòlars. Per entendre aquest interès cal saber que les molècules d'Esteve no són opiacis.
Aquest últim detall és clau: als Estats Units s'ha viscut les últimes tres dècades una veritable crisi de salut pública a conseqüència de les addiccions als medicaments opiacis. La van causar derivats de l’opi com l’OxyContin, altament addictius i que es calcula que en dues dècades van causar la mort de centenars de milers de persones al país. Això va propiciar una allau de demandes que a la multinacional Purdue Pharma li van suposar dues mil denúncies als tribunals.
Els propietaris de Purdue també eren els propietaris de Mundipharma: la família Sackler. I va ser la macrocausa judicial que va derivar de la pandèmia dels opiacis la que va forçar la multimilionària família nord-americana a pagar 8.300 milions de dòlars a les víctimes. Aquest impacte financer, de retruc, va trencar a principis del 2019 l'acord de Mundipharma amb Esteve per portar al mercat els medicaments de la farmacèutica catalana.
Però Esteve hi va perseverar. El maig passat anunciava l'acord amb Kowa per comercialitzar l'E-58425, que només estava pendent del vistiplau dels reguladors que ha transcendit aquest dilluns. El doctor Plata –que a més de dirigir la investigació pateix dolor crònic des de fa més de quaranta anys– valorava així l'anunci: "L'aprovació de la FDA significa que els metges i els pacients adults dels Estats Units disposaran d'una nova opció per tractar el dolor agut".
El conseller delegat de la farmacèutica catalana, Staffan Schüberg, ha expressat en declaracions a l'ARA la satisfacció de l'empresa: "Significa moltes coses a molts nivells: no és una fita normal per a una empresa de la nostra mida i és fruit d'un gran esforç col·lectiu". El màxim responsable de la companyia no ha concretat la magnitud econòmica de l'acord ni què significaran les vendes de Seglentis en el futur, però n'ha donat pistes: "El mercat és d'entre mil i dos mil milions d'euros i no esperem tenir-hi una quota enorme, però sí significativa". "És un producte que tindrà un molt bon marge i gairebé tot el que ingressem anirà directe al compte de guanys", ha afegit.
A més, ha admès que l'aprovació de la FDA, molt exigent pel que fa als requisits, augurava que el medicament entraria aviat en altres mercats, com el sud-americà i l'asiàtic. Pel que fa a Europa també és optimista: "Segurament no serà possible abans que s'acabi aquest any i l'aprovació arribarà al principi del vinent". Esteve, que va facturar 454 milions d'euros el 2020 i 758 el 2019 –i té en cartera vells clàssics com la Dormidina i productes més innovadors com l'Aquoral–, està a punt d'obrir una nova etapa de la mà del Seglentis. Ho farà després d'haver invertit uns 600 milions d'euros en investigació des de l'any 2009.