Farmacèutiques
Economia18/05/2023

Esteve Healthcare es ven el 26% del capital al fons alemany Lubea

La farmacèutica eleva un 15% els ingressos el 2022, fins als 644 milions d’euros

BarcelonaEntrada de capital estranger a la farmacèutica catalana Esteve. La matriu, Grupo Esteve Lifesciences, ha venut el 26% del capital de la companyia al fons alemany d'inversió privada Lubea. Amb aquesta operació, pendent de l'aprovació final per part de les autoritats europees, la família Esteve continuarà sent l'accionista majoritari, amb el 74% de la propietat.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"L'entrada de Lubea és extremadament important per a l'estratègia de creixement de la companyia. Ara tenim diners, l'estratègia no ha canviat i també significa que hi ha una institució amb experiència que veu el nostre negoci, li agrada i hi vol entrar", ha explicat el conseller delegat d'Esteve, Staffan Schüberg, en roda de premsa aquest dimecres. L'entrada al fons busca dotar la farmacèutica de la solidesa financera necessària per prendre riscos en el desenvolupament de productes.

Cargando
No hay anuncios

La farmacèutica feia temps que buscava l'entrada d'un inversor, un procés que Schüberg ha explicat que no s'han volgut prendre a la lleugera perquè no volien una entrada de capital per al curt termini, sinó amb una visió a 20 anys vista. La injecció de capital del fons alemany comportarà l'entrada de membres independents al consell d'administració. Sobre una eventual sortida a borsa a través d'una oferta pública d'accions, Schüberg ha assegurat que "és molt probable però no en un futur immediat".

La família Esteve és propietària de Grupo Esteve Lifesciences –que ara ha reduït al 74% el seu pes a Esteve Healthcare– i també de la Corporación-Farmacéutica Esteve, que alhora és propietària del 50% d'Esteve Teijin, el 50% d'Isdin i el 15% de Hangzou Jiuyuan Gene Engineering. Fa tres mesos Esteve Healthcare es va escindir de Corporación-Farmacéutica Esteve, que tenia el 100% del capital, per poder donar entrada a nous inversors.

Cargando
No hay anuncios

Increment del 15% dels ingressos

Esteve Healthcare va elevar un 15% els ingressos el 2022, fins als 644 milions d’euros, i va tancar l'any amb un resultat net atribuït de 78 milions d'euros, cinc vegades més que els 14 milions del 2021. Per la seva banda, Isdin va ingressar 436 milions, Esteve Teijin 33 i Hangzou Jiuyuan Gene Engineering, 160 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

El deute financer net de la companyia s'ha situat en els 7 milions d'euros. Durant tot l'exercici, Esteve va destinar 26 milions d'euros en inversions de capital (Capex), una xifra que es mantindrà en els 23 milions enguany i que arribarà als 75 milions en el període acumulat del 2024 al 2026.

En el primer trimestre, Esteve va comprar una fàbrica de Lliçà de Vall al grup Uquifa, cosa que ha permès a l'empresa incrementar un 20% la capacitat de producció de principis actius farmacèutics. En els primers mesos de l'any passat, la firma va llançar Seglentis –un medicament fruit de la seva pròpia investigació– als Estats Units per al tractament del dolor agut en persones adultes.

Cargando
No hay anuncios

La farmacèutica té 1.824 treballadors, la majoria a Espanya, després d'augmentar la plantilla un 16% l'any passat, i els seus medicaments han arribat a set milions de persones a tot el món.

Cargando
No hay anuncios

Entrada de capital estranger

Una altra farmacèutica catalana, Uriach, va fer un moviment similar a finals de l'any passat amb l'obertura d'un procés competitiu per donar entrada al seu capital a fons de capital risc perquè comprin una participació minoritària en el grup, segons va avançar Expansión. I a mitjans de 2022, el grup italià Italfarmaco comprava la farmacèutica catalana Lacer –coneguda per la seva pasta de dents i per productes sense recepta, com el Thrombocid o la Talquistina–.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes dues operacions en el sector són casos més aïllats d'una pràctica que es va convertir en tendència el 2018, quan les catalanes Cirsa, Freixenet, Cellnex i Abertis van passar a mans de fora del Principat.