Els Estats Units, els grans beneficiats de l'acord del G-7 sobre l'impost mundial de societats
El Regne Unit detecta que amb el nou sistema cobrarà menys de les grans tecnològiques
No és tan beneficiós com semblava. Almenys per al Regne Unit i probablement per a més països, amb l'excepció dels Estats Units. El molt publicitat principi d'acord a què els estats membres del G-7 han arribat aquest cap de setmana per promoure un impost mundial de societats d'un mínim del 15% afavorirà més Washington que no pas Londres o altres capitals. Al Regne Unit, per exemple, la previsió és que el que paguen les grans tecnològiques en impostos fins i tot baixi amb el nou sistema.
És la conclusió del think tank britànic Tax Watch després de fer l'anàlisi del pacte en conjunt. L'entitat considera que malgrat que Facebook, Google i Amazon poden acabar pagant més impostos en total, serà el Tresor dels Estats Units qui recaptarà més diners gràcies a l'entrada en vigor de la nova eina fiscal.
L'informe, que s'ha fet públic aquest dimarts, indica que Londres recuperarà més ingressos de les seves pròpies grans empreses multinacionals, però menys del que obtindria dels gegants tecnològics globals si no hagués renunciat al seu propi impost sobre serveis digitals. L'any passat, tant el Regne Unit com altres estats europeus van crear un tipus impositiu del 2% als ingressos generats pels usuaris de les grans xarxes socials, cercadors d'internet i webs de venda en línia. En aquest sentit, el Tresor britànic esperava recaptar 580 milions d'euros a l'any. Però per arribar al pacte del G-7, Washington va demanar a canvi l'eliminació d'aquest taxa.
Dos pilars
Així, els impostos als serveis digitals se substituiran per una taxa sobre empreses amb marges de benefici d'almenys el 10%. És el que se n'ha dit Pilar I. La proposta implica que les companyies vegin una part dels seus beneficis globals reassignats als països on realment tenen les seves vendes (i on tributen al tipus local).
La fórmula d’assignació establerta és que una empresa obtingui una bonificació del 10% dels seus ingressos. Qualsevol benefici superior es considera un "superbenefici" i el 20% d'aquests es redirigeixen als països on operen. De moment, l'acord projecta que el Pilar I només s'apliqui a cent de les empreses més grans del món.
Per la manera com s'ha fet aquest disseny, Tax Watch assegura que comportaria que es recaptessin menys impostos de les tecnològiques que si estiguessin sota el règim de la taxa de serveis digitals. Google és el principal beneficiari (pagarà 158,6 milions de lliures esterlines menys en impostos britànics), mentre que Facebook en pagarà 22,2 milions menys i eBay 11,9 milions menys.
El Pilar II del pacte del G-7 és el que té per objectiu posar fi a la pràctica d'aquelles grans empreses que no paguen impostos als països on fan les vendes. Però el mínim global de l'impost de societats l’imposarà la nació d’origen d’una multinacional. Això vol dir que, si hi hagués responsabilitats derivades d'aquest Pilar II de les tecnològiques, els impostos es pagarien al govern d'on fos la companyia. I en el cas dels gran gegants tecnològics són els Estats Units els que aixopluguen Google, Facebook, Amazon i altres grans firmes.