Els Estats Units s’aïllen en la lluita contra l’emergència climàtica

Tots els països del G-20 menys el gegant nord-americà subscriuen l’Acord de París

Els Estats Units s’aïllen en la lluita contra l’emergència climàtica
D.r.
29/06/2019
2 min

PequínLa història es repeteix. La cimera del G-20 va tornar a acabar sense aconseguir una declaració de consens per lluitar contra la crisi climàtica. Tots els països, excepte els Estats Units, es van comprometre a implementar l’Acord de París. Trump va insistir en deixar al seu país al marge. El G-20 va aconseguir tirar endavant una declaració conjunta per reduir les emissions de gasos efecte d’hivernacle, aïllant els Estats Units. Dinou membres es van reafirmar en la necessitat d’implantar mesures per mantenir l’augment de la temperatura del planeta en 1,5 graus al final del segle. En canvi, els Estats Units van signar un compromís ambigu amb “el desenvolupament i el desplegament de tecnologies avançades per continuar reduint les emissions i proporcionant un medi ambient més net”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Trump es va retirar de l’Acord de París del 2015. Assegura que les seves mesures perjudiquen els treballadors i els contribuents estatunidencs. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va afirmar que la declaració conjunta, com en altres reunions, era la del G-19+1. La nota positiva és que Trump no va aconseguir convèncer altres països a sumar-se al seu boicot. Existia el temor que el Brasil, de la mà del seu nou president, Jair Bolsonaro, fes el pas. L’amfitrió de la cimera, Shinzo Abe, es va haver de resignar amb el qüestionable resultat. Va assegurar que tots els països “han trobat un terreny comú sobre canvi climàtic malgrat les seves diferències”.

La declaració final també incorpora l’objectiu de “reduir a zero” la contaminació de plàstics als oceans per al 2050, un projecte liderat pel Japó. No obstant això, tampoc s’ha concretat cap mesura per aconseguir l’objectiu, més enllà de recomanacions per millorar la gestió dels residus i buscar solucions innovadores.

La fragmentació del G-20 també es va fer notar en la defensa del lliure comerç, que va quedar reduïda en el document de consens a una declaració que afirma que “treballarem per aconseguir un ambient d’inversió lliure, just, no discriminatori, transparent, predictible i estable, i per mantenir els nostres mercats oberts”, una manera descafeïnada de no parlar de l’amenaça del proteccionisme, que rebutja Trump.

Precisament el president dels EUA tornant al seu país ha fet escala a Seül i avui espera reunir-se amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, a qui ha instat a trobar-se per refer els ponts trencats entre els dos.

ELS ALTRES ACORDS

Disminuir els subministraments de petroli

La cimera també va servir perquè Rússia i l’Aràbia Saudita acordin donar suport la setmana que ve a la prolongació del pacte OPEP+, segellat al desembre entre l’Organització de Països Exportadors de Petroli i deu estats més per reduir els subministraments de petroli i evitar així una caiguda dels preus.

Reducció dels programes d’armes nuclears

Els responsables de política exterior de Rússia i els Estats Units es reuniran en els pròxims dies per prolongar el tractat de reducció d’armes nuclears, conegut com a Nou Start o Start III, que expira el 2021. El president rus, Vladímir Putin, va reconèixer, però, que encara és “massa aviat” per saber en què acabaran aquestes converses.

stats