L'Estat presta 550 M€ a la siderúrgica catalana Celsa
L'operació està pendent del vistiplau de Brussel·les
BarcelonaLa Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), el hòlding públic d'empreses de l'Estat, ha aprovat atorgar a la siderúrgica catalana Celsa l'ajuda en forma de préstec de 550 milions d'euros que va sol·licitar. L'operació es canalitzarà a través del Fons de Suport a la Solvència d'Empreses Estratègiques, creat per la SEPI el 2020 amb l'esclat de la pandèmia. Fonts de la negociació han informat que l'aprovació de la SEPI arriba després d'una última proposta dels fons creditors d'aportar 50 milions d'euros a la companyia a canvi de quedar-se amb un 75% del capital.
La SEPI donarà a l'empresa un crèdit participatiu de 280,5 milions d'euros i un segon d'ordinari per valor de 269,5 milions. Com que el primer préstec supera els 250 milions, necessita el vistiplau de la Comissió Europea abans d'aprovar-se al consell de ministres. L'operació s'ha aprovat després que el hòlding estatal hagi analitzat la situació econòmica de la companyia i el pla de viabilitat elaborat per recuperar-se després dels problemes patits durant la pandèmia. La SEPI ja havia donat llum verda de manera preliminar fa un mes i mig a l'expedient de Celsa, presentat a mitjans del 2020.
El grup propietat de la família Rubiralta acumula deutes valorats en 2.700 milions d'euros, uns 500 a la banca i uns 2.200 a fons d'inversió estrangers. El 2021 va tancar l'exercici amb una facturació global de 5.300 milions i uns beneficis abans d'impostos, amortitzacions i interessos de 600 milions. L'empresa té 10.000 treballadors a tot Europa dels quals uns 4.500 a Espanya. Ara bé, l'any abans, el 2020, Celsa va patir una davallada de vendes del 25% als seus mercats habituals, la qual cosa va provocar unes pèrdues de 364 milions.
La direcció de Celsa va donar fins al 30 de juny als seus creditors per arribar a un acord per aplicar una quitança al deute, que l'empresa volia que fos aproximadament del 50%. No obstant, el pacte entre les dues parts no va ser possible, la qual cosa ha acabat portant la siderúrgica a sol·licitar ajudes a l'Estat. Els fons només acceptaven la retallada del deute a canvi d'obtenir el 49% de les accions de la companyia que ara controlen en exclusivitat els Rubiralta, un pas que els actuals propietaris no estaven disposats a fer.
En el conflicte entre empresa i creditors, el grup català va rebre el suport de bona part de l'establishment empresarial català, com ara la patronal Foment del Treball i les administracions, com la Generalitat i el govern espanyol. En aquest sentit, el president Pedro Sánchez va trucar personalment a Christian Sewing, conseller delegat de Deutsche Bank –un dels principals creditors de Celsa–, per demanar-li concessions a favor de Celsa, un fet gens habitual que va agafar per sorpresa el directiu alemany.
2.125 M€ en ajudes
De moment, el fons per a empreses estratègiques creat l'abril passat ha acceptat 19 expedients per donar ajudes valorades en 2.125 milions d'euros, un 40% del total demanat per les companyies que hi han acudit. En total, el fons té 10.000 milions i també ha rebutjat expedients valorats en uns 444 milions d'euros.