LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 19/04/2018

Els espanyols ja són més rics que els italians

Espanya ha superat per primera vegada Itàlia en renda per càpita, segons els índexs del Fons Monetari Internacional

Ara
2 min
El carrer Serrano, un dels principals eixos comercials de Madrid.

MadridEspanya ha superat per primera vegada Itàlia en renda per càpita, segons els índexs del Fons Monetari Internacional (FMI). De fet, l’FMI ja havia previst que el 2017 l’estat espanyol superaria Itàlia en aquest rànquing. Aquesta institució fa servir com a referència la renda per persona en dòlars i en paritat de poder de compra. Això vol dir que elimina les distorsions de la diferència en el nivell de vida i els preus de cada país.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, aquest és el primer cop que els espanyols són més rics que els italians segons aquest indicador. El PIB per càpita d’Espanya se situa en 38.171 dòlars. A Itàlia, en canvi, en 37.970 dòlars.

Els últims anys aquests dos països s’han perseguit en el rànquing que estableix aquest indicador i, de fet, si no es té en compte la paritat de poder de compra Espanya havia superat Itàlia el 2007. No obstant això, el país de la bota va tornar a avançar Espanya el 2010. El ritme de creixement d’Espanya també fa pensar l’FMI que l’Estat serà un 7% més ric que Itàlia els pròxims cinc anys. “Espanya ha tingut una trajectòria de creixement més sòlida i convincent que Itàlia, des de com a mínim el 2011, així que això es veia venir”, afirmava ahir Carlo Alberto Carnevale-Maffè, professor de l’escola d’administració de la Universitat Bocconi a Milà, en declaracions recollides pel Financial Times.

Això sí, a preus de mercat, és a dir, sense descomptar les distorsions dels preus entre països diferents, Itàlia continua superant Espanya. En altres paraules, quan es divideix la riquesa del país pel nombre d’habitants Espanya encara és menys rica que Itàlia, però quan es té en compte el nivell de vida passa al revés. Així doncs, Itàlia encara és la tercera economia de l’eurozona, però el seu ritme de creixement s’ha estancat les últimes dècades i ha provocat que Espanya escurci distàncies fins a robar-li aquesta posició.

stats