Economia24/08/2015

Col·lapse a les borses: l'Íbex tanca amb la caiguda més important des de fa tres anys

Tots els grans parquets europeus tanquen amb pèrdues al voltant del 5%. Wall Street ha començat la sessió amb grans descensos, però després ha aconseguit revertir-los en bona part

Ara
i Ara

BarcelonaLes borses d'arreu del món han patit aquest dilluns en una jornada marcada per la inestabilitat de l'economia xinesa en què els principals selectius internacionals han registrat fortes caigudes. L'Íbex-35 ha tancat la sessió amb la caiguda més important des de l'agost del 2012, un retrocés del 5,01%, cosa que el situa a nivells del gener, fins als 9.756,6 punts. Tot i així, el selectiu espanyol ha arribat a perdre un 7% durant aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i les perspectives negatives a l'obertura de Wall Street, que ha arrencat acumulant pèrdues del 4,5%, el mercat nord-americà ha aconseguit revertir-les en bona part cap a la meitat de la jornada. El gegant tecnològic Apple ha liderat la remuntada, tot i començar perdent un 13%, i al tancament de la negociació a Europa ja fregava un augment del 3%. El seu conseller delegat, Tim Cook, ha volgut calmar els mercats amb un correu electrònic a la CNBC, en què afirmava que les vendes a la Xina funcionen més bé que mai.

Cargando
No hay anuncios

A París, la caiguda ha estat més gran que a Espanya amb un 5,37%, mentre que Frankfurt també ha registrat números vermells amb un 4,7%, el mateix retrocés que ha patit Londres. Entre els valors del selectiu espanyol, els més perjudicats han estat Arcelormittal (–9,31%), Repsol (–8,81%) i BancoSantander, que ha caigut un 6,97%. L'única cotitzada que s'ha salvat dels números vermells és Abengoa, que ha pujat un 3,34%.

Així doncs, tots els selectius internacionals s'han contagiat de l'estat de les borses xineses. L'índex de Xangaiha cedit un8,49% al tancament. Per la seva banda, el Nikkei japonès retrocedia un 4,6%. El parquet xinès ja arrossega un estiu d'inestabilitat i caigudes malgrat els intents de les autoritats xineses d'estabilitzar la situació econòmica del país amb mesures com la recent devaluació del iuan. Tot i això, la de l'última jornada és la caiguda més gran d'aquest índex des del juliol del 2007.

Cargando
No hay anuncios

A mitja jornada, la majoria de borses europees ja queien amb força, però l'inici de la sessió als Estats Units encara ha intensificat més les caigudes. El Dow Jones, l'índex de referència a Nova York, ha perdut de cop i volta més d'un 6%, la caiguda més brusca en arrencar una jornada des del setembre del 2008. Pel que fa a l'índex tecnològic Nasdaq, la caiguda encara ha estat més pronunciada, superior al 7%.

D'altra banda, el mercat de divises de l'euro es revaloritzava davant el dòlar i s'arribava a un canvi d'1,17 dòlars, el més elevat des del gener del 2015, davant els 1,13 dòlars a l'inici de la sessió.

Cargando
No hay anuncios

El petroli també continua a la baixa

En el cas del preu del barril Brent, de referència per a Europa, s'ha abaratit encara més, fins als 42,85 dòlars des dels 45,35 del començament del dia, cosa que representa el seu preu més baix des del març del 2009.

Cargando
No hay anuncios

En el cas del preu del barril de petroli de Texas, el de referència per als Estats Units, també baixava des dels 40,30 dòlars des de l'obertura i se situava així en mínims des del febrer del 2009.

La por s'ha instal·lat, doncs, en els mercats internacionals. Les caigudes d'aquesta jornada són tan fortes com les que es van arribar a viure l'any 2007. El nerviosisme entre els inversors i experts s'ha fet notar també a les xarxes socials. L'economista Lawrence H. Summers, execonomista en cap del Banc Mundial i també antic assessor de Barack Obama, ha alertat en un tuit que la jornada d'avui a les borses anticipa una "situació seriosa" com l'agost del 1997, 1998, 2007 i 2008.

Cargando
No hay anuncios