El govern espanyol renuncia a derogar la reforma laboral via decret

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, proposa crear un nou estatut dels treballadors

El president del govern, Pedro Sánchez, s'ha reunit aquest dimecres amb els representats sindicals i de la patronal i la ministra de Treball, Magdalena Valerio.
Júlia Manresa
13/06/2018
2 min

MadridEl PSOE no derogarà la reforma laboral aquesta legislatura si no és amb un mínim consens polític. Així ho ha explicat aquest dimecres la ministra de Treball, Magdalena Valerio, després de la que ha sigut la primera reunió planificada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els representants dels sindicats majoritaris i la patronal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Abans de la intervenció de la ministra, Joan Rosell, president de CEOE, i Antonio Garamendi, president de Cepyme, ja havien afirmat que a la pràctica el govern no havia sigut tan contundent respecte a la derogació de la reforma laboral, i el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha qualificat de "timideta" l'actitud tant del president com de la ministra en aquest sentit.

"Més que tímids la veritat és que quan s'és el govern es tenen unes dosis més grans de pragmatisme, no ens farem trampes al solitari", ha explicat la ministra Valerio, conscient del "pes parlamentari amb el qual compten". Valerio ha assegurat que no està d'acord amb governar via reial decret llei perquè és una mesura d'excepcionalitat, i també ha dit que és partidària de buscar consensos tant entre sindicats i patronal com en l'àmbit parlamentari per abordar aspectes clau de la reforma laboral.

"Podem començar a treballar en un nou estatut dels treballadors on de manera consensuada i no de manera unilateral s'abordi una modernització del marc laboral", ha deixat caure la ministra. Això sí, es començaria a treballar ara en aquests consensos per intentar crear aquest nou estatut el 2020.

Els mateixos portaveus sindicals han admès que la derogació de la reforma no ha de ser per "retrocedir" al 2009, sinó que ha de ser una derogació "per elevació" que tingui en compte els elements clau que s'han de derogar perquè "no han contribuït de cap manera positiva al mercat de treball", ha dit el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez.

Valerio s'ha mostrat confiada en la capacitat d'arribar a grans acords i fins i tot ha elogiat diverses vegades la predisposició de la patronal: ha afirmat que estava sorpresa de la voluntat d'acord que ha trobat a la reunió.

Descarregar la Seguretat Social

Lluitar contra la falsa contractació temporal i els falsos autònoms

Un dels primers punts que han abordat en la reunió ha sigut el de les pensions. Segons la ministra, hi ha hagut consens en la possibilitat de començar a prendre mesures per resoldre el problema d'ingressos de la Seguretat Social. Valerio ha anunciat que una de les seves primeres intencions és que les bonificacions a la contractació indefinida, la tarifa plana dels autònoms i les reduccions deixin d'anar a càrrec de la Seguretat Social. De fet, en aquest sentit ha recollit el guant que han llançat els sindicats, que s'han mostrat partidaris de derogar directament aquestes bonificacions i reduccions. La ministra ha explicat que promourà l'elaboració d'un estudi exhaustiu per estudiar la necessitat i viabilitat d'aquestes figures tributàries.

També ha reiterat la importància de lluitar contra el frau en la temporalitat de les empreses i els falsos autònoms, recordant que la Seguretat Social i el mercat de treball són "vasos comunicants".

Més consens que l'any passat en l'acord salarial

Tant sindicats com patronal han deixat clar que les sensacions respecte a l'acord en la negociació col·lectiva són positives i, malgrat reconèixer que l'acord no serà imminent, esperen tancar-lo els pròxims dies. Els representants sindicals han volgut fer valdre el fet d'haver aconseguit arrencar una oferta de la patronal que es troba en el 2% d'augment a més d'un variable, mentre el punt de partida era de "fins" al 2%. Han aclarit que l'altra condició sense la qual no hi haurà acord és la d'assolir els 1.000 euros de salari mínim per conveni. A més, s'abordaran altres qüestions en la negociació tripartida com ara aspectes relacionats amb la formació, la desigualtat de gènere, la indústria i la ultraactivitat.

stats