Catalunya triplica l'objectiu de dèficit imposat per l'Estat
Els 1.300 M€ que Eurostat va obligar a comptabilitzar l'any passat disparen el desequilibri. Espanya també supera de llarg els objectius i tanca el 2015 amb un forat del 5,2%
BarcelonaL'estat espanyol ha superat fins i tot els pronòstics de Brussel·les que ja avançaven que Espanya no aconseguiria mantenir l'objectiu de dèficit al 4,2% del PIB el 2015 i el situava al voltant del 4,8%. Espanya hauria tancat el 2015 amb un dèficit del 5,16%, excloent les ajudes a la banca han avançat a l'ARA fonts d'Hisenda, i han confirmat les dades de comptabilitat trimestral publicades per l'INE. El dèficit del conjunt de les administracions espanyoles va arribar als 56.061 milions d'euros. Amb ajudes a la banca, el desequilibri puja per sobre del 5,23%.
Catalunya, per la seva banda, va tancar l'any amb un dèficit del 2,7%, gairebé tres vegades superior al límit imposat per Hisenda, que va ser del 0,7%. En aquestes dades, però s'hi inclou un apunt extraordinari de 1.300 milions d'euros de despesa realitzada amb anterioritat al 2011 (i que per tant no té impacte real en els comptes de la Generalitat), però que Eurostat va obligar a incloure en les estadístiques de l'any passat.
De fet, a principis de febrer la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va reconèixer que l'executiu central podria intentar demanar una flexibilització d'aquest objectiu a Brussel·les després que el president Mariano Rajoy reconegués un desviament de tres dècimes. Per això, abans que acabi l'abril, Espanya ha de remetre a Brussel·les el programa d'estabilitat en què l'executiu comunitari ha demanat incloure noves mesures per evitar més desviaments no previstos.
La despesa de les comunitats
El ministre Cristóbal Montoro confirmarà aquest mateix dijous a les 13.00 h quines mesures prendrà per reduir la despesa de les comunitats autònomes. A més, segons fonts citades per Europa Press, el govern espanyol també té previst elevar el control i les mesures coercitives per limitar la despesa de les autonomies. Al novembre, el dèficit de les autonomies va arribar als 14.204 milions d'euros, l'1,32% del PIB, per sobre de l'objectiu del 0,7%.
L’objectiu de dèficit de l’Estat penalitza en 1.600 M€ Catalunya
Per la seva banda, ahir el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ja va avançar que "probablement aquest dijous el govern central tornarà a centrifugar responsabilitats cap a les comunitats" i va criticar el repartiment del dèficit imposat a les autonomies.
Per a Catalunya, l'objectiu de dèficit del 0,3% per a aquest 2016 és "inassumible", segons Aragonès, que també va augurar la impossibilitat de complir amb l'objectiu 0 del 2017 si es vol complir amb les obligacions en matèria de sanitat i educació.
Brussel·les no afluixa
Per la seva banda, però, Brussel·les ja fa mesos que pressiona, i a principis de febrer va tornar a reprendre el govern espanyol en afirmar que Espanya desviaria àmpliament els objectius de dèficit fins al 4,8%, principalment per una "baixada d'impostos que no ha estat neutra" durant el segon trimestre, segons afirmava la Comissió Europea ara fa un mes.
“Esperem una versió actualitzada [dels pressupostos] quan hi hagi un govern”, va advertir el comissari europeu d'assumptes econòmics, Pierre Moscovici.