Energia

Espanya reforça vincles amb Qatar en plena crisi energètica

L'estat àrab anuncia una inversió de 5.000 milions de dòlars "els pròxims anys"

MADRIDLa visita aquests dies de l'emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani, a Espanya no només ha aixecat expectació per haver sigut la primera des que va arribar al poder, sinó també perquè es dona en un moment de crisi energètica –alimentada per l'esclat de la guerra a Ucraïna– en què la zona euro, i en conseqüència Espanya, busquen diversificar els seus proveïdors de gas per no dependre tant de Rússia. Qatar ocupa el tercer lloc al món pel que fa a les reserves de gas natural i, per tant, totes les mirades hi estan fixades perquè és un país "estratègic". De fet, Espanya ha firmat una declaració conjunta amb Qatar per reforçar les relacions econòmiques en matèria energètica i també al voltant del gas.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al text, Espanya destaca el paper de Qatar com un dels "principals subministradors de gas", cosa que ha ajudat a "mantenir l'estabilitat dels preus". Ara bé, quin és el seu rol a Espanya? Qatar només hi exporta gas natural liquat. Aquest mes d'abril, el combustible provinent d'allà va suposar el 4,4% del total del gas que va rebre l'Estat, el sisè país exportador per darrere dels Estats Units, Algèria i, fins i tot, Rússia, segons les últimes dades publicades per Enagás. A més, fonts del sector energètic consultades per l'ARA expliquen que els contractes amb aquest país comprometen un període llarg d'anys. "Algunes dècades", explica una font. Per això, la possibilitat d'augmentar molt el proveïment per aquesta via és difícil, com a mínim a curt termini.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, Qatar i Espanya també han acordat ampliar les relacions econòmiques al voltant de les energies renovables. En aquest sentit, Iberdrola i Qatar (principal accionista de l'energètica) han firmat aquest dimecres un acord per ampliar l'aliança estratègica al centre d'innovació de Doha.

Cargando
No hay anuncios

La declaració signada entre els dos països inclou el compromís de reforçar les relacions econòmiques en matèria de defensa i una inversió de gairebé 5.000 milions de dòlars de Qatar "els pròxims anys". "És important una cooperació estable", recull la declaració. Els dos països també han segellat un acord entre el fons del país àrab QIA i l'espanyol Cofides per proposar inversions en el marc del pla de recuperació.

Crítiques per la visita

L'arribada de l'emir no ha estat rebuda amb entusiasme pel soci minoritari dins el govern de coalició. El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha qualificat "d'obscena" la recepció de dimarts a la nit. "¿De debò és indispensable fer-li un sopar de gala obscè i petonejar l'anell a un tecnòcrata que explota els drets dels treballadors?, s'ha preguntat.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha subratllat que "hi ha diners de sang que no es poden acceptar". També el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha criticat aquest dimecres la rebuda que ha tingut un "dictador" com l'emir de Qatar: "No sé per què hem de mostrar-nos així, comportant-nos com un país que pidola".