Espanya i Portugal proposaran un topall del gas de 30 euros per abaratir la llum
Si és avalada per Brussel·les, la mesura reduiria un terç el rebut de la llum
MADRIDEspanya i Portugal ja tenen acordat el topall del gas per a les centrals de cicle combinat o gas que demanaran a la Comissió Europea per abaratir així la factura de la llum: 30 euros el MWh, segons ha avançat el diari portuguès Público aquest dijous, i ha confirmat posteriorment la ministra de Transició Ecològica espanyola, Teresa Ribera, en declaracions als mitjans des de Galícia. Aquests dies els dos governs han estat negociant la xifra, que ha d'obtenir el vistiplau de Brussel·les, i que s'emmarca en les propostes que la Comissió permetrà que els dos països tirin endavant després de ser reconeguts per la seva "singularitat ibèrica". Amb tot, aquesta mesura seria "excepcional" i "temporal", han reiterat els dos governs, per poder rebaixar els alts preus de l'electricitat.
Ribera ha confirmat que aquesta és la xifra que els dos governs han plantejat a la Comissió. El topall final, però, serà negociat amb Brussel·les, ha reiterat la ministra, i, per tant, pot rebre modificacions. "Tot just hem començat el treball amb la Comissió, així que jo demanaria tranquil·litat", ha insistit Ribera. Aquest dilluns, des d'Unides Podem ja van obrir la porta a aquesta xifra. La ministra de Drets Socials i Agenda 2030 i secretària general de la formació, Ione Belarra, va dir que el topall hauria de ser de "30 euros el MWh". En canvi, des dels ministeris d'Economia i Transició Ecològica es limitaven a demanar prudència i no confirmaven la xifra. "Són qüestions complicades", deia la ministra d'Economia socialista, Nadia Calviño.
Aquesta setmana la mateixa Ribera insistia que el límit que es volia proposar seria "molt més baix que el preu [del gas] actual". "És important explicar [a Europa] quina xifra es tria, i això requereix un treball tècnic. Com més baix sigui el preu que Brussel·les considera que pot avalar, millor per a nosaltres", reiterava Ribera a la roda de premsa posterior al consell de ministres de dimarts.
Impacte a la factura de la llum
¿Quin impacte pot tenir? El preu del gas ha estat normalment a uns 20 euros el MWh, mentre que l'any 2021 es va començar a enfilar fins als 50 euros MWh i ara és superior als 120 euros/MWh, expliquen des del ministeri de Transició Ecològica i així ho recull el mercat ibèric del gas (Mibgas), que comparteixen Espanya i Portugal. Un cop determinat el topall, les centrals de cicle combinat o de gas no podran vendre el carburant fòssil al mercat majorista (o pool) com a tecnologia per generar electricitat per sobre d’aquest preu. Cal tenir en compte que això no afecta el gas que les famílies consumeixen directament per a les llars.
Com que amb el sistema actual el gas –la tecnologia més cara– arrossega la resta d'energies al seu preu –com ara les renovables o la nuclear, que són més econòmiques–, el fet d'introduir aquests canvis hauria de provocar un descens automàtic de la factura. Així, els 30 euros als quals apunta el govern es traduirien en un preu de l'electricitat al voltant dels 100 euros/MWh, mentre que al mes de març ha registrat un preu mitjà de 284 euros i en dies puntuals ha superat els 500 euros/MWh.
A aquestes centrals se les compensarà per cobrir la diferència amb el preu real del gas, és a dir, el que paguen. Com? Damunt la taula hi havia diverses opcions, entre les quals que es compensi les empreses via pressupostos generals de l'Estat. Però això ha quedat descartat i, finalment, serà el consumidor qui ho faci. Com que només es compensarà el gas i no les tecnologies més barates, com les renovables, la rebaixa sobre el rebut final no quedarà desvirtuada.
Ara bé, el pols amb Brussel·les per aconseguir aquest topall no serà fàcil. La preocupació principal de la Comissió és que això no distorsioni el mercat europeu. Per solucionar aquest entrebanc, Espanya vol vendre l'electricitat a França a un preu normal. Es fixarà el preu de compravenda del dia sense límit, a un preu que determinarà l'últim tipus d'energia que entra a la subhasta, com fins ara. Després es fixarà un altre preu per a Espanya i Portugal tenint en compte el topall sobre el preu del gas que s’acabi decidint.