Economia23/05/2018

Espanya és el país de la UE amb més treballadors temporals

Un de cada quatre espanyols no té un contracte fix, i la mitjana europea és del 14%

Paula Solanas
i Paula Solanas

BarcelonaMés d’un de cada quatre treballadors espanyols tenien un contracte temporal durant el 2017. És a dir, gairebé el 27% dels ciutadans de l’Estat no eren treballadors fixos. Aquesta dada situa Espanya com el país de la Unió Europea amb la taxa de temporalitat més alta, un indicador que és del 14% en la mitjana comunitària, segons l’oficina estadística de la UE, l’Eurostat.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després d’Espanya, el segon país amb més pes dels contractes temporals va ser Polònia, on la taxa se situa al voltant del 26%. Portugal va ocupar la tercera posició en el rànquing de països de la UE amb una proporció de treballadors temporals del 22%, seguida dels Països Baixos (21,5%) i Croàcia (20,6%). A l’altra cara de la moneda, menys del 2% de la massa laboral de Romania (1,2%) i Lituània (1,7%) té un contracte de treball de durada limitada.

Cargando
No hay anuncios

El pes dels contractes temporals sobre el total del mercat laboral espanyol ha augmentat en l’últim any. El 2016 el percentatge se situava en el 26,1%, que l’any passat va créixer lleugerament fins al 26,8%. De fet, fa dos anys l’Estat ocupava la segona posició en el rànquing de temporalitat de la UE, per darrere de Polònia, on la taxa era aleshores del 27,5%.

A més, aquesta temporalitat és encara més acusada en el cas dels joves. Espanya també és el país europeu on hi ha un percentatge més gran de joves d’entre 15 i 24 anys amb contracte temporal. Concretament el 73%, molt per sobre de la mitjana europea del 44% per a aquesta franja d’edat. A la Unió Europea hi ha 8 milions de joves sense contracte de treball indefinit.

Cargando
No hay anuncios

Pitjor entre les dones

En canvi, la proporció de temporals a l’Estat baixa fins al 26% per als treballadors d’entre 25 i 54 anys. Tot i així, Espanya continua sent el país europeu on és més complicat aconseguir un contracte laboral indefinit, també a partir dels 25 anys.

Cargando
No hay anuncios

L’estadística comunitària també demostra que la temporalitat laboral afecta més les dones que els homes. Així, el 2017, un 27,6% de les treballadores espanyoles tenien un contracte temporal, mentre que en el cas dels homes eren un 26%. La incidència més gran de la temporalitat dels contractes en les dones és generalitzada a la Unió Europea. En el conjunt de la UE, un 14,8% de les dones tenien un contracte temporal el 2017, mentre que entre els homes el percentatge era un punt inferior.

Espanya ja era el país líder en temporalitat abans de la crisi, amb un 31,6% dels contractes el 2007. Però amb la caiguda de l’economia la temporalitat va anar baixant, fins a un mínim del 23,2% dels contractes l’any 2013. Amb l’inici de la recuperació econòmica la temporalitat va tornar a créixer, fins al 24% el 2014, el 25,2% el 2015, el 26,1% el 2016 i el 26,8% el 2017.