ENERGIA

Espanya és líder del món en litigis

La reforma elèctrica del ministre Soria dispara el nombre de demandes d’arbitratge dels inversors

Espanya és líder del món en litigis
Xavier Grau
07/12/2015
3 min

BarcelonaLa reforma elèctrica del ministre José Manuel Soria ha convertit el dèficit de tarifa en superàvit. Però el cost pot ser elevat per a l’Estat, almenys en advocats i assessors jurídics. Perquè la reforma ha portat l’Estat a ser líder mundial de demandes dels inversors internacionals. El 2015 supera fins i tot països tan polèmics com Veneçuela en demandes presentades davant del Centre Internacional per Resoldre Diferències Relatives a Inversions (CIADI), un organisme d’arbitratge que depèn del Banc Mundial.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De les 61 demandes d’arbitratge que s’han presentat el 2015, un total de quinze són contra Espanya. El règim bolivarià de Maduro n’ha rebut sis. Són els dos estats més denunciats pels inversors internacionals, i al tercer lloc del podi -amb només dos casos- estarien empatats Itàlia, l’Argentina, Ucraïna, Kènia, Jordània, el Kazakhstan i Zimbàbue. El motiu que fa que Espanya acumuli tantes denúncies és la reforma elèctrica i, especialment, la retallada de les primes a les renovables. Molts inversors internacionals es van sentir enganyats quan, després d’invertir en eòlica i solar a Espanya esperant rebre una retribució en forma de primes, se’ls van canviar les regles del joc a mig partit.

Els inversors espanyols han optat per acudir als tribunals ordinaris de l’Estat. Centenars de recursos s’acumulen a les sales del contenciós de l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem contra diversos aspectes de la reforma energètica, des de la retallada de les primes fins al fons d’eficiència. Patronals i empreses han presentat recursos. Per exemple, l’últim que ha admès a tràmit el Suprem és de la patronal d’empreses de tractaments de purins. Han tancat les plantes perquè amb la reforma energètica no els surt a compte transformar en energia les dejeccions dels porcs.

Casos pendents

Entre els litigis iniciats aquest any i els que s’arrosseguen d’anys enrere, el CIADI té actualment 214 casos oberts, pendents d’una resolució o laude. D’aquests casos pendents de resolució l’estat que en té més és Veneçuela, amb 26, seguit d’Espanya, amb 23, i l’Argentina, amb 18. Però Espanya torna a ser líder en casos pendents de resolució del sector energètic. Tots els casos espanyols tenen a veure amb l’energia, mentre que en el cas de Veneçuela són només quatre casos.

De moment, caldrà esperar per saber com ho veuen els àrbitres internacionals, però el primer pas ja està fet. En la primera demanda presentada, el CIADI es va declarar competent per fer l’arbitratge, en contra de l’opinió del govern espanyol, que volia que aquestes demandes fossin rebutjades i anessin al Tribunal Europeu de Justícia.

El problema és que la reforma elèctrica a l’Estat s’ha fet sense consens, segons explica Javier Olmos, soci d’energia de Rousaud, Costas & Duran i assessor de la patronal de renovables APPA. Independentment d’algunes justificacions de la reforma, com la reducció del dèficit de tarifa, la política havia d’haver afavorit les renovables, segons indica Olmos, que considera que els inversors internacionals han anat a plantejar els seus plets al CIADI perquè l’Audiència Nacional i el Suprem ja estan saturats amb les reclamacions de les empreses espanyoles, i l’organisme que depèn del Banc Mundial és avantatjós per als inversors internacionals.

Es dóna la circumstància que les demandes al CIADI són d’empreses i fons multinacionals, molts dels quals alemanys, com Rreef Infrastructure, E.ON, RWE, KS Invest i TLS Inves, o el grup liderat per Matthias Kruck, entre d’altres.

stats