ENERGIA
Economia31/10/2016

Espanya ja importa electricitat

La interconnexió posa en evidència la menor competitivitat dels preus de la llum a l’Estat

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaLa Unió Europea té entre cella i cella augmentar les interconnexions energètiques entre els estats per afavorir el mercat únic de l’energia. Espanya encara és lluny de complir els objectius, però s’han fet els primers passos, com la interconnexió de la línia de molt alta tensió entre Santa Llogaia i Baixàs, que travessa el Pirineu i uneix els sistemes elèctrics d’Espanya i França.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

I quan fa poc més d’un any i mig que ha entrat en funcionament s’evidencia un canvi de tendència en les relacions energètiques entre Espanya i França. L’Estat ha passat de ser exportador d’electricitat -en saldo net- a ser importador. Les xifres del gestor del sistema ho demostren. I no només ha canviat la relació amb França. També ho ha fet amb Portugal, un estat que ha desenvolupat moltes renovables.

Cargando
No hay anuncios

Així, el setembre del 2015 Espanya va exportar en total 170 gigawatts per hora. En el mateix mes d’enguany Espanya ha passat d’exportar a importar electricitat, en concret 1.110 gigawatts per hora. En aquest canvi tan important hi té un pes específic molt alt la relació amb França. La importació d’electricitat de França quasi s’ha triplicat i ha passat de 468 gigawatts per hora a 1.212 gigawatts per hora en un any de diferència. Però encara crida més l’atenció la relació amb Portugal. Mentre que el setembre del 2015 Portugal va importar 241 gigawatts per hora del sistema espanyol, aquest any s’ha girat la truita i al setembre Portugal ha exportat 193 gigawatts per hora a Espanya.

Més consum, menys producció

Cargando
No hay anuncios

Aquestes dades encara criden més l’atenció si es té en compte el que està passant en el mercat espanyol de la generació elèctrica. Mentre que el consum elèctric a Espanya puja, la producció d’electricitat baixa, malgrat que la capacitat instal·lada a les centrals espanyoles podria cobrir l’augment del consum.

Segons les dades del mercat majorista (OMIE), en l’últim any la demanda elèctrica peninsular ha crescut un 6,4%: ha passat de 19.590 gigawatts per hora el setembre del 2015 a 20.838 gigawatts per hora el mateix mes del 2016. I tot i aquest augment de la demanda, la producció elèctrica ha disminuït un 1%. L’any passat eren 20.125 gigawatts per hora, mentre que un any després es van generar 19.981 gigawatts per hora. Per cobrir aquest diferencial s’ha importat electricitat: quasi un 753% més que l’any anterior. La tendència no és nova, però s’ha accentuat els últims mesos.

Cargando
No hay anuncios

Segons l’últim informe de la patronal elèctrica Unesa, amb dades de Red Eléctrica, el 2015 Espanya encara exportava més electricitat que no n’importava, però la relació ja era molt inferior a la dels últims anys. Així, d’un saldo positiu màxim el 2012, quan en plena crisi Espanya va tenir un saldo exportador de 11.200 gigawatts per hora, les vendes a l’exterior van anar disminuint els anys següents i el 2015 el saldo va ser de només 133,3 gigawatts per hora. Pel que fa al 2016, els primers quatre mesos Espanya encara va ser exportadora d’electricitat, però des del maig, les exportacions han caigut en picat a menys de la meitat, i les importacions s’han doblat, segons les gràfiques del majorista OMIE.

La patronal elèctrica Unesa creu que aquestes xifres demostren la menor competitivitat de l’energia generada a l’Estat, i ho atribueix bàsicament a l’impacte de l’impost sobre la generació (del 7%), l’anomenat cèntim verd que s’ha de pagar per la generació amb carbó i els impostos que s’apliquen a les centrals nuclears.

Cargando
No hay anuncios

Segons fonts del sector, això provoca el canvi de signe en la balança elèctrica, ja que els estats veïns van tenir un avantatge de costos d’entre 9 i 11 euros per megawatt per hora, segons si feien la producció amb cicle combinat de gas o carbó.

El president de la patronal de les grans elèctriques Unesa, Eduardo Montes, es va queixar fa poc d’aquest fet i va assegurar que el canvi de signe s’ha produït per uns impostos que fan que “la possibilitat d’exportar sigui més dura i més difícil”. Segons Montes, els impostos al sector elèctric “han contribuït a acabar amb el dèficit de tarifa, però no han afavorit la competitivitat” perquè encareixen la generació.

Cargando
No hay anuncios

Un 56% de diferència

La situació es revertirà temporalment a l’octubre perquè França ha incrementat les importacions pel tancament de cinc reactors nuclears d’EDF per fer controls de seguretat. Això fa que l’electricitat que Espanya compra a França sigui més cara, perquè allà estan generant més amb carbó. Al marge d’aquest efecte, segons les dades del ministeri d’Indústria i Energia, per al consumidor domèstic el preu de la llum a Espanya sense impostos és un 56% més car que a França.