Economia13/10/2015

“Espanya ha de refer el pressupost”

Europa forçarà el nou govern central a retallar 7.000 M€ dels comptes de Rajoy

Esther Herrera
i Esther Herrera

Brussel·lesEncara no se sap quin serà el govern espanyol que surti del 20-D, però des de Brussel·les ja s’ha enviat un avís: els pressupostos que Mariano Rajoy va aprovar a corre-cuita s’hauran de modificar. La Comissió Europea va alertar ahir de l’existència de “riscos” d’incompliment del dèficit tant aquest any com el que ve i va demanar que el nou executiu enviï un nou pressupost “tan aviat com sigui possible”.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nou govern haurà d’ajustar-se a uns comptes esquifits, molt lluny del triomfalisme amb què es van presentar. Segons Brussel·les, per quadrar els pressupostos de l’any vinent calen 7.000 milions addicionals d’ajustos (augments d’ingressos i retallades de despesa). Serà per al nou executiu una herència rebuda. O un regal enverinat. Brussel·les tem que Espanya tanqui aquest exercici amb un 4,5% de dèficit i un 3,5% el que ve, tres i set dècimes, respectivament, per sobre del previst per Madrid.

Cargando
No hay anuncios

Les previsions espanyoles són “una mica optimistes” segons Brussel·les, que insta el nou govern que especifiqui les dades de totes les regions i les mesures fiscals que han emprès les comunitats autònomes fins ara. En cas d’incompliment del dèficit, Espanya es pot veure abocada a una sanció equivalent al 0,2% del seu PIB, és a dir, 2.000 milions d’euros. Aquest escenari, però, no s’ha produït mai fins ara.

De Guindos no en fa cas

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el govern espanyol va ignorar l’avís. El ministre espanyol, Luis de Guindos, va mostrar-se convençut que l’advertència de Brussel·les no és “una situació nova” i que “Espanya sempre acaba complint”. Així mateix, va assegurar que dubta que s’hagi de fer cap “modificació important” en els pressupostos. “És una situació que no implica refer el pressupost”, va dir De Guindos ahir al vespre. “Només ens demanen actualitzar-lo, i és lògic perquè falten un seguit de dades que es coneixeran a mesura que passin les setmanes”. Entre aquestes dades, va dir De Guindos, hi ha la recaptació d’impostos, que està sent “molt positiva”, i la reducció de la despesa en interessos i subsidis d’atur, que donaran oxigen a les finances de l’Estat.

En la mateixa línia, el titular d’Afers Estrangers, Manuel García-Margallo, va criticar ahir Moscovici per fer “un judici temerari”, fins i tot va deixar anar que li “agradaria creure” que l’opinió de Moscovici no era “partidista” (és del partit socialista). Crítiques de les quals es va defensar el comissari insistint diverses vegades que l’anàlisi era “objectiva” i “basada en dades”.

Cargando
No hay anuncios

Segons Madrid, el 2016 Espanya tindrà un creixement del 3%, però l’executiu comunitari creu que serà del 2,7%. Brussel·les alerta que les previsions de creixement depenen excessivament del sector exterior i no té prou en compte la desacceleració dels mercats dels països emergents (especialment la Xina). De tota manera, la Comissió Europea no és l’única que avisa de l’incompliment espanyol. També l’FMI va empitjorar les seves previsions de dèficit. Segons aquesta institució, Espanya tancarà amb un 4,4% aquest any i un 3,1% el que ve.

Els pressupostos espanyols s’han convertit, des que es van enviar a principis de setembre, en un maldecap per a l’executiu comunitari. Primer, es van enviar abans d’hora per les exigències del calendari electoral, obligant a emetre una dictamen abans del previst. Un procediment que no està prohibit per la normativa comunitària, però és inusual. El resultat, que es va saber la setmana passada, era un dur avís: Espanya incomplia el dèficit i calien canvis. Això va sorprendre perquè ho va anunciar el comissari d’Afers Econòmics i Monetaris, el francès Pierre Moscovici, un dia abans que ho votessin tots els comissaris en la seva reunió setmanal. Finalment, no hi va haver consens i el president de l’executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, va posposar la decisió.

Cargando
No hay anuncios

Ahir, però, Moscovici va rebutjar que se l’hagués desacreditat per haver parlat sobre una decisió que encara no estava presa. I va treure pit, recordant que les xifres sobre dèficit que havia donat són les mateixes. Tot i així, a la Comissió Europea li va provocar malestar que el comissari avancés la informació. El vicepresident per l’Euro, Valdis Dombrovskis, va lamentar la setmana passada que s’havien donat opinions “sobre un dictamen que no estava aprovat encara”.