Espanya encapçala la destrucció de feina als sectors tecnològics
Els treballadors de les TIC cauen un 13% en quatre anys, mentre que a Alemanya i França creixen un 50%
BarcelonaEl pitjor de la crisi sembla que ha quedat enrere ara que l’economia creix a ritmes superiors al 3%, però hi ha inèrcies que Espanya encara no ha aconseguit revertir. Una d’elles és la fuga de cervells i de treballadors qualificats. Espanya té el dubtós honor de ser un dels únics quatre països de tota la Unió Europea que ha perdut treballadors dels sectors de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) durant els últims quatre anys, segons les dades més recents publicades per l’Eurostat. En concret, Espanya va perdre un 13% dels especialistes en TIC entre el 2011 i el 2015. Els altres tres països en aquesta situació són Grècia, Xipre i Eslovènia, i només a Grècia (-14%) la fuga va ser més important que a Espanya. La resta dels 28 estats de la UE van augmentar el nombre d’empleats d’aquests sectors durant aquest període. De Catalunya no hi ha dades específiques, ja que l’Eurostat no les publica.
La davallada de l’últim quadrienni ha provocat que Espanya tingui pràcticament el mateix nombre d’especialistes en TIC que Holanda malgrat que aquest país té una tercera part de la població. En concret, Espanya tenia l’any passat 426.800 treballadors en el sector de les TIC, l’equivalent a un 2,4% dels treballadors del país (quatre anys enrere suposaven el 2,7%). A Holanda, equivalen al 5% de les persones ocupades.
El destí dels treballadors que van marxar sembla bastant obvi, veient les estadístiques. Mentre que Espanya va perdre prop d’un de cada deu empleats del sector, les principals economies del continent van incrementar -i molt- la seva força de treball en aquesta àrea. El país que més en té és el Regne Unit, on treballen més d’un milió i mig de persones, un 13% més que quatre anys abans. Però on es van disparar els registres va ser a les dues principals economies de la zona euro.
Alemanya, per exemple, el 2015 ja tenia pràcticament el mateix nombre d’empleats en el sector de les TIC que el Regne Unit gràcies a un increment del 47%. I França, que va augmentar-los a un ritme encara més alt (del 49%), ja fregava el milió de persones dedicades a aquest tipus de feina.
Aquesta estadística se suma a una altra presentada fa poc per Alianza 4U. Segons aquest grup de quatre universitats (entre les quals hi ha la Pompeu Fabra i l’Autònoma de Barcelona), un 10% dels investigadors van abandonar Espanya entre el 2010 i el 2014. De tota manera, aquest sector és molt més petit que el de les TIC, ja que només tenia 12.418 treballadors al tancament del 2014.
Hi ha experts que han valorat positivament la fuga de cervells, ja que suposa una oportunitat perquè els treballadors completin la seva formació. Això sí, perquè aquest argument se sostingui, els mateixos experts veuen necessari que els que marxen acabin tornant, és a dir, que hi hagi un flux tant de sortida com d’entrada.
Les dades, però, mostren que no és això el que està passant. A més, el tipus de feina que s’està creant ara a Espanya (en la seva immensa majoria, temporal i precària) no coincideix amb el perfil dels treballadors que hi ha normalment a les TIC.
LES CLAUS
1. Què són les TIC i per què són importants?
La definició de TIC és àmplia, però l’Eurostat defineix els treballadors d’aquest sector com aquells que “tenen l’habilitat de desenvolupar, operar i mantenir sistemes tecnològics”. És a dir, tecnologies que permeten enviar i processar informació, emmagatzemar-la, etcètera. Inclouen des d’internet i telefonia fins a mobilitat, serveis de seguretat per a pagaments electrònics o infraestructures de telecomunicacions. Segons la Comissió Europea, “tenir un grup de treballadors especialitzats en TIC és un factor crític” per a la competitivitat d’una economia. Les TIC són, afegeix la Comissió, un segment petit però d’importància estratègica.
2. Quins són els països més avançats?
El podi l’ocupen Finlàndia, que té un 6,5% dels ocupats treballant en aquest sector, Suècia (6,1%) i Holanda (5%). A la cua hi ha Lituània (2,1%), Romania (1,9%) i, en últim lloc, Grècia (1,2%). Espanya és el vuitè país per la cua, amb un 2,4% de les persones ocupades treballant en aquest sector.
3. Quin és el perfil dels treballadors de les TIC?
Bona part dels treballadors d’aquests sectors són joves. En concret, més d’un terç dels empleats europeus dedicats a les TIC durant el 2015 tenien menys de 35 anys (a Espanya només eren un de cada quatre), una proporció més elevada que en la resta de sectors. A més, el tipus de treballador és clarament masculí. Mentre que les dones suposen al voltant de la meitat de les persones ocupades a Europa (el 46%, en concret) i a Espanya (55%), en el cas de les TIC les dones només suposen un 16% (a Europa) i un 17% (a Espanya). I, finalment, també són gent amb un alt nivell d’estudis: la immensa majoria (61% a Europa i 79% a Espanya) tenen educació universitària.