Espanya emetrà aquest any el mateix deute que en un 2021 marcat pel covid
El govern espanyol defensa que la previsió de finançar-se per 75.000 milions es fa per "prudència"
MADRIDEspanya manté per a aquest any la mateixa emissió de deute net del 2021: 75.000 milions d'euros. Així ho ha explicat el secretari general del Tresor, Carlos Cuerpo, aquest dilluns, durant la presentació de l'estratègia de finançament d'aquest organisme per al 2022. Cuerpo ha defensat que malgrat que les previsions macroeconòmiques d'aquest any són millors que les de l'any passat –molt marcat encara pel xoc econòmic del 2020 i l'evolució de la pandèmia del covid–, la previsió es fa per "prudència", per bé que confia que hi hagi una "progressiva reducció de les necessitats de finançament" que marqui la consolidació de la recuperació de l'economia espanyola. De fet, el 2021 s'esperava que l'emissió de deute net arribés als 100.000 milions però les condicions d'accés als mercats financers, l'evolució dels ingressos tributaris i el desemborsament d'una part dels fons europeus Next Generation van permetre reduir-la en 25.000 milions d'euros. El 2020, l'any de l'esclat de la pandèmia, l'emissió va ser de 110.000 milions.
Aquest 2022 l'organisme comptarà de nou amb aquest mannà europeu com a font de finançament addicional –si es compleix amb els objectius establerts al Pla de Recuperació, el pròxim desemborsament hauria d'arribar a l'estiu–. En concret, l'Estat compta aquest any amb uns ingressos de 20.225 milions d'euros gràcies als fons europeus, que encara podrien insuflar més recursos si finalment el govern central demana un tram dels fons vinculats als préstecs, a retornar fins al 2026. Si bé el secretari del Tresor no ha volgut concretar quan es demanaria aquest tram, sí que ha anticipat que ja s'està perfilant un document amb els projectes específics per sol·licitar-lo.
Des del Tresor també han explicat que està previst que Espanya emeti un total de 237.498 milions en deute brut aquest 2022, un 10% menys que el 2021. A més a més, l'organisme preveu que el tipus d'interès mitjà dels bons emesos, és a dir, el preu per endeutar-se, es mantingui negatiu fruit de col·locar els bons a preus molt barats al mercat. De fet, el 2021 el 60% del deute s'ha col·locat amb interessos negatius. És a dir, l'administració central cobra als inversors per endeutar-se.
Aquesta bona acollida del deute espanyol (els inversors internacionals han assumit el 44% del deute del 2021) contrasta amb les altes primes de risc que va patir Espanya en els anys més durs de la crisi de l'euro. La diferència té a veure amb la resposta fiscal de la Unió Europea, i els seus estats membres, així com amb la política expansiva del Banc Central Europeu (BCE). Ara bé, el BCE ja ha anticipat que engegarà, de manera suau, la retirada d'estímuls a l'economia. "Esperem que la progressiva normalització de la política monetària no suposi un factor diferencial", ha apuntat Cuerpo.
El tresor públic de l'Estat, dirigit pel ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, és l'organisme que s'encarrega de gestionar els pagaments i els cobraments de l'Estat, així com de l'emissió de deute públic.