Economia24/10/2019

Espanya discrimina els treballadors fixos discontinus a l'hora de calcular-ne l'antiguitat

El TJUE apunta, a més, que la majoria de persones amb aquests contractes són dones

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

EstrasburgEls treballadors fixos discontinus haurien de tenir els mateixos drets a l'hora de percebre els complements d'antiguitat (anomenats triennis) que els que treballen de manera continuada. Però la legislació laboral espanyola no ho preveu així i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dijous que és contrària al dret europeu. A més, el tribunal amb seu a Luxemburg considera que aquesta discriminació afecta especialment treballadores, ja que la majoria de persones amb aquest tipus de contractes són dones.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Precisament el cas sobre el qual ha dictaminat ara la justícia europea es va originar a Galícia, on dues treballadores de l'Agència Tributària (AEAT) van denunciar l'administració pública perquè, malgrat haver treballat entre el 2002 i el 2005 en les diverses campanyes de la renda, l'AEAT va considerar que la seva antiguitat laboral s'havia de calcular només en funció dels mesos treballats i no dels anys que feia que tenien signat el contracte fix. Aquestes treballadores van recórrer a la justícia gallega, que va desestimar els seus arguments, però hi van recórrer i el Tribunal Superior de Justícia de Galícia va elevar els seus dubtes a instàncies europees, on finalment el tribunal amb seu a Luxemburg ha considerat que aquest criteri és discriminatori.

Cargando
No hay anuncios

El 2015 les dues treballadores afectades van reclamar a l'Agència Tributària que els tingués en compte la seva antiguitat per poder cobrar els triennis corresponents, però segons l'AEAT el conveni col·lectiu que se'ls aplicava estableix que la seva antiguitat laboral només s'ha de calcular en funció del temps que van treballar de manera efectiva. Com que aquestes empleades només treballaven en períodes concrets (campanyes de la declaració de la renda en què hi ha pics de feina), la resta de mesos en què elles estaven vinculades laboralment a l'empresa pública però no hi treballaven no s'havien de comptar.

Cargando
No hay anuncios

Aquest és el criteri discriminatori, segons el TJUE. La legislació laboral espanyola sí que té en compte tota la durada de la relació laboral en el cas dels treballadors a temps complet per calcular-los l'antiguitat i poder cobrar els triennis. Si són fixos discontinus, però, no. Segons la justícia europea, l'antiguitat "correspon amb la durada efectiva de la relació laboral i no amb la quantitat de feina feta durant aquesta relació". I per això determina que s'incompleix la normativa laboral europea.

Però no només això. El TJUE també considera que s'incompleix la directiva que fixa el principi d'igualtat d'oportunitats i igualtat de tracte entre homes i dones en termes laborals i d'ocupació, perquè aquesta mena de contractes el tenen principalment les dones, afectades en una proporció més elevada per la precarietat laboral.