Espanya demana sortir del sistema europeu de preus de la llum

Brussel·les es mostra escèptica davant la proposta perquè creu que canviar el sistema és un "risc"

Brussel·lesDavant la inacció de Brussel·les i el rebuig del front liderat per Alemanya i els nòrdics, Espanya redobla l'aposta. Aquest dimarts, en el consell de ministres d'Energia extraordinari que se celebra a Luxemburg, el govern espanyol ha presentat un document en què demana sortir del sistema europeu de fixació de preus de l'electricitat "de manera excepcional" per respondre ràpidament a la crisi energètica. "En situacions excepcionals, els estats membres han de poder adaptar la formació del preu elèctric a la seva situació específica", diu el text.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El document arriba després que aquest dimarts una desena de països europeus rebutgessin de ple les propostes que fins ara havia presentat Espanya fent especialment referència a no posar en risc el mercat comú europeu de l'electricitat. Però Espanya continua decidida en la seva croada a Europa per buscar alternatives i ara proposa anar més enllà i prendre mesures excepcionals que li permetin fixar el seu propi preu de la llum majorista en funció del seu mix energètic, a més de limitar el preu del gas.

Cargando
No hay anuncios

No és la vicepresidenta Teresa Ribera qui ha defensat aquesta ambiciosa demanda a Luxemburg aquest dimecres, sinó la secretària d'estat d'Energia, Sara Aagesen, que a primera hora del matí ha reclamat "alternatives urgents" a l'augment del preu de l'energia. El text espanyol demana principalment poder calcular el preu de l'electricitat sense tenir en compte el gas, amb un "preu mitjà amb referència al cos d'energies netes". També proposa posar un topall al preu del gas per evitar el "contagi" cap al preu total de la llum, una proposta que Ribera ja havia avançat i que països com França secunden.

Brussel·les rep la proposta amb escepticisme

Però com era d'esperar, Brussel·les no ha rebut amb bons ulls el document espanyol. Després de la reunió amb els ministres, la comissària d'Energia, Kadri Simson, s'hi ha mostrat força escèptica: "No està clar com un sistema en què els preus són diferents per a les diferents energies funcionaria a la pràctica i si seria una millor alternativa a l'actual disseny del mercat de l'electricitat", ha dit Simson, que ha tornat a defensar el sistema actual: "Canviar l'actual model planteja riscos a la previsibilitat del mercat, a la competitivitat i a la transició energètica. L'actual model de mercat garanteix l'adequació entre l'oferta i la demanda en tot moment. Això és molt important per a la seguretat de subministrament i ha evitat el risc d'apagades".

Cargando
No hay anuncios

Espanya també reitera les mesures que ha posat fins ara sobre la taula, com crear una plataforma de compra centralitzada de gas europea, que s'activaria en situacions de risc de seguretat de subministrament o quan hi hagi preus "extraordinaris" i "insostenibles" com els actuals. Es repeteix també la voluntat de revisar el mercat d'emissions de carboni per "limitar la volatilitat del mercat de CO2" i evitar l'especulació. "L'elevat increment dels preus dels drets d'emissions (ETS) d'aquest any és motiu de preocupació, i també l'elevada volatilitat que s'observa gairebé cada setmana", diu el text que proposa excloure certes entitats financeres d'aquest mercat.

Tot plegat afegeix més llenya al foc d'un debat que han mantingut aquest dimecres a Luxemburg els ministres d'Energia i que fragmenta la Unió Europea entre el nord i el sud, amb un bloc de països que es veuen menys afectats pel problema i que el consideren "temporal" i d'altres que defensen que cal prendre mesures immediates i també preventives perquè creuen que pot ser "cíclic". De moment, però, Brussel·les només s'ha compromès a "estudiar" tant el mercat de la llum com el del gas i presentar les seves anàlisis els pròxims mesos, sense mostrar gaire predisposició a anar més enllà com voldria Espanya.

Cargando
No hay anuncios

En sortir de la reunió, la secretària d'estat espanola ha evitat valorar el posicionament de la Comissió i ha assegurat que la resposta a la seva proposta ha sigut "positiva" perquè països com França, Grècia i Hongria "l'han rebut amb bons ulls". Aagesen ha insistit que la prioritat espanyola és buscar una solució d'emergència de conjunt quan li han preguntat si Espanya es planteja desacoplar-se del sistema de fixació de preus "unilateralment".