Economia14/05/2012

Espanya demana la cooperació de l'eurozona per sortir de la crisi

El ministre d'Exteriors, García-Margallo, culpa Grècia de l'escalada de la prima de risc espanyola d'avui

Acn / Efe
i Acn / Efe

Brussel·lesEl ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, ha dit avui que Espanya ha adoptat "totes les mesures" per tornar a créixer i estabilitzar la seva economia, i ha demanat la cooperació i una resposta conjunta de la zona euro per donar suport al país.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Espanya ja ha adoptat totes les mesures que es consideren adequades per fer, de manera efectiva i per convicció, el que havíem de fer per tornar al creixement econòmic i per estabilitzar l'economia espanyola", ha afirmat De Guindos

Cargando
No hay anuncios

El ministre també ha rebutjat la idea que Grècia pugui abandonar la moneda única: "No vull parlar d'una possible sortida de Grècia ni de cap altre país perquè seria un fracàs per a tots".

De Guindos ha advertit que la inestabilitat política grega impedeix al govern hel·lè "complir" amb els seus compromisos i ha explicat que l'Eurogrup prendrà una decisió conjunta sobre el tema aquest dilluns. "Que Grècia aconsegueixi una estabilitat política com més aviat millor tindrà un efecte positiu sobre el conjunt de la zona euro", ha dit el ministre espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha culpat Grècia aquest dilluns de l'escalada de la prima de risc i ha negat que el mercat desconfiï del sanejament de la banca espanyola. García-Margallo ha assegurat que la reforma financera "ha estat molt ben acollida i té el suport" de la Comissió Europea, l'FMI o el Banc Mundial, mentre que Atenes "és a la frontera del caos". "L'augment de la prima de risc té a veure amb Grècia", perquè el govern espanyol ja ha "aprovat una reforma bancària que dota de molta més estabilitat el sistema financer i l'obliga a fer provisions de fons molt quantioses", ha defensat, després de reunir-se amb els seus homòlegs europeus.

García-Margallo s'ha sumat a les pressions a Grècia perquè compleixi o abandoni l'euro i ha lamentat que l'Estat sigui víctima d'aquesta "sacsejada externa", una "tempesta exògena" que està "fora de control" del govern espanyol. "Després de dos rescats gegantins i d'una quitació del 70%, Grècia és pràcticament a la frontera del caos", ha lamentat el cap de la diplomàcia espanyola, que veuria "poc esperançadora" la convocatòria d'unes noves eleccions a Grècia. "Un partit que ha fet bandera de la no-acceptació de les condicions per al rescat és la primera força política, la situació política és molt confusa", ha advertit.

Cargando
No hay anuncios

García-Margallo ha recordat als partits grecs que també l'Estat ha hagut de fer "tots els esforços" que li ha demanat la UE, alguns de "dolorosos". El ministre espanyol considera "inadmissible que ara s'incompleixin les condicions del rescat que es van acceptar".

A la vigília de la primera reunió entre el nou president francès, el socialista François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, García-Margallo ha assegurat que el tractat de disciplina fiscal aprovat el 2 de març "no serà revisat". Tot i això, els caps d'estat i de govern hauran d'abordar "de forma immediata" el debat sobre com fomentar el creixement, combinant-lo amb "la sostenibilitat del deute públic".