Madrid assegura que ha pactat la reforma fiscal amb Europa, però Brussel·les ho nega

El vicepresident de la Comissió Europea, Olli Rehn, assegura que Espanya no l'ha "consultat intensament". De Guindos, en canvi, afirma que Brussel·les coneixia "des de fa temps" el contingut de la reforma aprovada aquest divendres

Agències
20/06/2014
2 min

Brussel·lesConeixia o no Brussel·les la reforma fiscal aprovada pel govern espanyol aquest divendres? Madrid va mantenir informada la Comissió Europea o ha tirat pel dret? La resposta a aquestes preguntes depèn de les fonts. Segons Madrid, és afirmativa: Brussel·les coneixia "des de fa temps" el contingut de la reforma aprovada aquest divendres. Segons Madrid, en canvi, és negativa: Espanya no ha "consultat" el tema amb la Comissió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El vicepresident de la Comissió Europea (CE) Olli Rehn ha afirmat aquest divendres que el govern espanyol no ha consultat la institució de manera "intensiva" abans d'aprovar aquest divendres la reforma fiscal i ha assegurat que l'analitzarà per veure si està en línia amb les seves recomanacions per a Espanya. "Estàvem en general al corrent dels plans del govern espanyol de prendre més accions en el camp fiscal , però no puc dir que hàgim estat consultats intensament, la qual vol dir que ara estudiarem les decisions i analitzar la seva compatibilitat amb les recomanacions per als diferents països", ha dit Rehn.

El responsable comunitari d'Afers Econòmics i Monetaris ha indicat que una vegada que la Comissió faci aquesta comparació entre les mesures aprovades i les suggerides per Brussel·les, donarà a conèixer les seves conclusions. "En aquest context veurem si les decisions estan en línia amb les recomanacions", ha indicat Rehn. Unes recomanacions que, justament aquest divendres, han rebut el vistiplau dels ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea.

El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, va explicar al final de la reunió que la reforma aprovada aquest divendres pel Consell de Ministres "està parlada des de fa força temps amb la Comissió Europea, i és perfectament congruent i compatible amb les recomanacions" de Brussel·les per a Espanya. Rehn no ha volgut fer cap comentari sobre aquestes paraules del ministre espanyol, ni avançar la seva opinió sobre si la reforma està d'acord amb les recomanacions, fins que la Comissió dugui a terme una anàlisi detallada. Preguntat per si hi hagués desitjat que les autoritats espanyoles li haguessin consultat més sobre la reforma fiscal, Rehn va respondre que "no, no vull dir necessàriament això". "Es tracta essencialment que estiguin en línia amb les recomanacions. En el cas que estiguin en línia amb les recomanacions sense una consulta intensa amb la Comissió Europea, molt millor", ha afegit Rehn.

Més IVA i més IBI

Les recomanacions a Espanya aprovades aquest divendres per l'Ecofin demanen a Madrid que desplaci la càrrega fiscal des del treball —IRPF— cap tributs considerats menys "distorsionadors", com els que graven el consum —inclòs l'IVA—, el deteriorament del medi ambient (els combustibles per exemple), o els béns immobles (IBI). També insten Espanya a rebaixar les cotitzacions socials i eliminar les deduccions en l'impost de societats i l'IRPF.

Els ministres d'Economia han demanat a Espanya que rebaixi les cotitzacions socials per tal d'accelerar la creació d'ocupació, una demanda rebutjada per l'executiu de Mariano Rajoy. A més, l'Ecofin reclama al govern espanyol que concreti els "ajustos" pressupostaris que calen per tal de complir l'objectiu de dèficit previst per al 2015 (que és d'un 4,3%) i el 2016 (un 2.8%).

stats