CRISI DEL DEUTE
Economia11/07/2012

Espanya cedeix sobirania a canvi del rescat bancari

Laia Forès
i Laia Forès

BRUSSEL·LESQuan no feia ni quatre dies que estava al capdavant del govern espanyol, Mariano Rajoy va assegurar que no existia cap pacte de reducció de dèficit amb Brussel·les per al 2012 perquè, segons va justificar, "Espanya és sobirana". Rajoy no va tenir més remei que rectificar poc després i va acabar pactant amb la Comissió Europea un nou calendari de dèficit. Menys de sis mesos després, les coses han canviat tant que aquella desafortunada frase ha quedat definitivament enterrada.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Avui es pot dir que l'economia espanyola està pràcticament sota tutela europea. Rajoy volia evitar que l'ajuda per als bancs suposés sotmetre's a un pla de rescat com el de Grècia i el de Portugal, però els seus propòsits s'han quedat a mig camí. Sobre el paper, Espanya no tindrà pla de rescat, però a la pràctica la vigilància de Brussel·les serà més estricte que mai i l'executiu espanyol haurà de fer, obligatòriament, més retallades i impulsar mesures d'estalvi. Madrid també veurà reduït el seu poder sobre el sector bancari.

Cargando
No hay anuncios

La negociació de les condicions del rescat bancari no va ser gens fàcil -l'acord no es va tancar fins ahir a les dues de la matinada- però Espanya ja té el compromís dels seus socis europeus d'injectar fins a 100.000 milions d'euros per sanejar les entitats. Els ministres d'Economia de la zona euro van tancar un compromís sobre el memoràndum (el contracte del rescat), que inclou les condicions de l'ajuda europea i que se signarà, si no hi ha sorpreses, el 20 de juliol. Alguns països, com Alemanya, han de consultar els seus Parlaments abans de signar el rescat. I Finlàndia ha demanat garanties addicionals.

De recomanacions a obligacions

Cargando
No hay anuncios

El més significatiu del document és que, a diferència del que ha repetit en incomptables ocasions el govern espanyol, el text no només enumera les 32 condicions per al sector bancari, sinó que deixa clar que "en paral·lel, Espanya haurà de complir plenament els seus compromisos i obligacions" per reduir el dèficit públic. És a dir, que com a condició del rescat bancari s'hi inclouen les recomanacions macroeconòmiques de la Comissió Europea -a partir d'ara, obligacions-, entre les quals hi ha la pujada de l'IVA. Tant Rajoy com el ministre d'Economia, Luis de Guindos, havien negat sempre que les recomanacions de Brussel·les estiguessin incloses en el memoràndum.

El comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, va insistir ahir que Espanya ha de complir amb la reducció del dèficit públic -una condició que obliga a fer més retallades- i va assegurar que Brussel·les no traurà l'ull de sobre a les finances espanyoles. "La Comissió Europea vigilarà de prop el compliment dels compromisos", va assegurar.

Cargando
No hay anuncios

Encara s'han de saber alguns detalls sobre el rescat, com ara la quantitat final, però el memoràndum que recull les condicions ja es va acordar en la reunió de l'Eurogrup de dilluns. Els socis de l'euro també van decidir desemborsar abans del 31 de juliol 30.000 milions. La resta es lliurarà en un termini de 18 mesos.

Entre les 32 condicions hi ha el reforç del paper del Banc d'Espanya, en detriment del ministeri d'Economia: el govern central perd la potestat sancionadora a les entitats bancàries, que passa al Banc d'Espanya. També s'obliga a garantir la independència del regulador espanyol i a crear una institució fiscal independent. Pel que fa als bancs, les condicions estableixen una reestructuració de les entitats que rebin diners, que no podran pagar dividends i hauran de limitar el sou dels seus directius. A més, el govern de Rajoy haurà d'informar Brussel·les setmanalment del nivell de dipòsits bancaris i de la liquiditat de les entitats, i els bancs hauran d'augmentar la ràtio de capital de qualitat fins al 9%. El memoràndum no menciona la problemàtica dels titulars de preferents, però les normes de la Comissió Europea sobre ajudes d'estat obliguen que els inversors pateixin una quitança. De Guindos va qualificar l'acord de "francament positiu".