Tecnologia
Economia25/07/2021

Espanya busca el seu ramat d’unicorns

L’Estat llança un fons de fons amb 2.000 M€ públics per deixar enrere l’etapa ‘start-up’

BarcelonaA dia d'avui els unicorns espanyols encara es compten amb els dits d'una mà. Si ens referim a empreses fundades a l'Estat i valorades en més de 1.000 milions de dòlars, en surten cinc: l'agència de viatges online eDreams (la primera en obrir aquest camí), la plataforma de compravenda de segona mà Letgo, l'aplicació de repartiment a domicili Glovo, la companyia de mobilitat sota demanda Cabify i, l'última en sumar-se a la llista, l'empresa de carregadors per a cotxe elèctric Wallbox. Amb l'excepció de la primera, tots els unicorns espanyols han aconseguit aquest títol en els últims cinc anys després d'aprofitar els vents de cua de la fal·lera inversora dels fons de capital risc.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però Espanya tan sols compta amb un humil ramat si es compara amb la quantitat de tecnològiques que s'han consolidat com a unicorns a la resta del món en només sis mesos del 2021. Segons el portal de dades d'inversió Dealroom, de mitjana cada dia de l'any han sigut més de dos i en total sumen prop de 1.600. Més de la meitat són als Estats Units, i Europa encara se situa per darrere de la Xina en aquest indicador. Concretament, al Vell Continent hi han nascut 268 companyies que ja es poden incloure en aquesta categoria, amb el Regne Unit al capdavant.

Cargando
No hay anuncios

L'Estat és conscient de la bretxa amb països veïns com França (en té una vintena) i vol dedicar part dels esforços de la recuperació postcovid a escurçar aquesta distància. La secretària d'estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, va presentar aquesta setmana un dels instruments per complir aquesta missió ambiciosa. El govern espanyol llançarà el fons Next Tech, un vehicle que pretén mobilitzar més de 4.000 milions d'euros per generar el finançament necessari per crear nous unicorns espanyols. D'aquesta quantitat, 2.000 milions seran públics i la resta hauran de sortir dels actors privats. El tiquet mitjà de les inversions serà de tres milions d'euros i l'Estat podrà arribar a tenir el 49% de les seves participades.

De fet, a la pràctica el Next Tech serà un fons de fons perquè s'articularà a través de les inversions de l'ICO i de la mateixa secretaria en altres vehicles i empreses. "Hem de tenir la capacitat com a país de finançar projectes a gran escala", insisteix Artigas. Justament, el govern espanyol vol entrar en les iniciatives de "més risc", com les vinculades a la intel·ligència artificial, l'internet de les coses, la biometria o els algoritmes verds. El que està intentant l'Estat amb aquesta empenta al finançament de les start-ups no és un fet aïllat. Alemanya també ha posat en marxa el Future Fund, un fons de 10.000 milions d'euros per a empreses en fase de creixement que necessitin capital.

Cargando
No hay anuncios

"Ara mateix podem tenir una fuga de talent i d'empreses que estan en procés de convertir-se en scale-ups", avisa Joan Riera, professor d'innovació i emprenedoria de l'escola de negocis Esade. Aquest darrer anglicisme es fa servir per batejar les start-ups que han aconseguit un retorn anual del 20% per als inversors durant els últims tres anys, segons la definició de l'OCDE. Un informe recent de DayOne i l'IESE calculava que dues de cada tres tecnològiques ibèriques (la mostra incloïa empreses portugueses) encara no són rendibles i, encara que van crear 6.000 llocs de treball el 2020 tot i la pandèmia, pràcticament la meitat factura menys de 50.000 euros.

Evitar la fuga d'empreses

Les que comencen a despuntar, però, sovint es troben en una cruïlla. Riera coincideix amb Artigas en la por que possibles unicorns espanyols acabin traslladant la seva seu a l'estranger o acceptant ofertes de compra per part d'empreses més grans perquè no poden tancar rondes prou importants a l'Estat. "No hauríem hagut d'esperar al covid per tenir iniciatives d'aquest tipus, ja ho podríem haver fet abans", diu aquest expert. En aquest últim any, empreses catalanes com Vylnx (un softwarebasat en la intel·ligència artificial per indexar vídeos) o Holded (una plataforma de gestió empresarial per a pimes) han acabat en mans d'Apple i de la noruega Visma, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, l'estratègia d'Artigas també vol redreçar el que el sector sovint ha considerat —amb la boca petita— un altre flanc descuidat. En els darrers anys algunes multinacionals espanyoles han llançat incubadores o acceleradores per posar una pota a l'ecosistema start-up. No obstant, no és tan habitual que després d'aquests programes aquestes mateixes corporacions acabin fent acords de negoci amb pimes tecnològiques o invertint quantitats significatives en negocis emergents. "Sovint no són apostes serioses", indica Riera. El fons Next Tech pretén que aquest cop s'hi involucrin sense mitges tintes.

Els cinc unicorns espanyols
  • eDreamsFundada el 1999, l'agència de viatges online va ser el primer unicorn espanyol (i català). El grup va sortir a borsa el 2014 valorat en uns 1.500 milions d'euros i es va convertir en la primera 'start-up' en fer el salt als mercats de tot l'Estat.
  • CabifyLa plataforma de mobilitat sota demanda va aconseguir el títol d'unicorn el 2018 després d'una ronda de finançament de 160 milions d'euros que la valorava en 1.400 milions. L'empresa fa temps que prepara la seva sortida a borsa.
  • LetgoTot i tenir la seu a Nova York i esquivar els mitjans locals, les oficines centrals són a Barcelona i dos dels cofundadors són espanyols. La plataforma de compravenda d'objectes de segona mà va arribar a una valoració de més de 1.000 milions el 2018.
  • GlovoL'aplicació d'entregues a domicili va passar a valdre més de 1.000 milions de dòlars a finals del 2019, després d'una ronda de 150 milions d'euros. Amb la seva última ampliació de capital, la companyia ja s'acosta als 2.000 milions.
  • WallboxÉs l'última en sumar-se al club i ho ha fet amb un camí poc convencional. La companyia de carregadors per al cotxe elèctric sortirà a borsa a través d'una SPAC, una societat creada només per l'operació que la valora en més de 1.000 milions.