Economia03/06/2020

Espanya ja acumula el 29% dels aturats d'Europa tot i suposar el 14% de la població

En països com Itàlia el nombre oficial de desocupats baixa perquè han deixat de buscar feina

àlex Font Manté
i àlex Font Manté

BarcelonaPer molt temps que passi, l'atur continua sent el mal endèmic de l'economia espanyola. Això s'ha tornat a posar en relleu amb la pandèmia del covid-19, per culpa de la qual Espanya ja acapara el 29% dels aturats de la zona euro. I això malgrat que, demogràficament, els espanyols tan sols suposen el 14% de la població. El pes dels aturats espanyols a Europa, per tant, duplica el de la població.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El detall més sorprenent de tot plegat és que al tancament d'abril a l'eurozona hi havia fins i tot menys aturats que el gener passat. Res a veure amb Espanya, on el nombre de desocupats ha crescut en 220.000 persones els quatre primers mesos de l'any. Així ho revelen les dades publicades per Eurostat aquest dimecres.

Cargando
No hay anuncios

En concret, el gener passat hi havia a l'eurozona 12,07 milions d'aturats. La xifra va caure al febrer i al març, i ha repuntat fins als 11,92 milions a l'abril. En tot cas, la xifra continua sent més baixa que a principis d'any.

En canvi, a Espanya al gener hi havia 3,22 milions d'aturats, una xifra que va baixar al febrer però que al març ja va repuntar. A l'abril ho ha tornat a fer fins a acostar-se els 3,5 milions de persones sense feina. Això ha comportat que els aturats espanyols, que ja suposaven el 26% del total de l'eurozona a principis d'any, ara ja s'acostin al 29%. Caldrà veure com evoluciona la situació els mesos vinents, a mesura que es vagin acabant els ERTO (expedients de regulació temporals d'ocupació) que s'han aplicat per causa major arran de la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

Una de les explicacions que l'atur baixi al conjunt de l'eurozona és que els ciutadans que no tenen feina deixen de buscar-ne i, per tant, deixen de comptabilitzar-se com a aturats. Als registres només s'hi compta la gent que està buscant un lloc de treball.

De fet, les dades mostren que a Itàlia l'atur oficial ha caigut en picat els últims mesos. Al gener era al 9,4% i a l'abril havia baixat fins al 6,3%, la taxa més baixa en dotze anys, tot i ser un dels països més afectats pel covid-19.

Cargando
No hay anuncios

De totes maneres, si es mira país a país el més normal és que l'atur hagi augmentat en aquests mesos. Ha crescut a Alemanya, França, els Països Baixos, Àustria i en la majoria d'estats. Entre les excepcions, l'esmentada Itàlia i també Dinamarca.

El repte de sempre

Uns quants organismes han mostrat la preocupació pel futur de moltes de les persones que es quedin sense feina, sobretot en sectors com el comerç i l'hostaleria, que són els que poden tenir més dificultats per recol·locar-se, segons el Banc d'Espanya. La institució va demanar que els governs apliquin millor les polítiques actives d'ocupació (cursos de formació per ajudar els aturats a trobar feina), una faceta en la qual tant el govern espanyol com els autonòmics han brillat pels seus fracassos. En el cas de la Generalitat, per exemple, el 2017 (últim any disponible) va deixar sense gastar el 41% dels diners que en teoria s'havien de destinar a aquesta partida. Així ho va detallar un estudi de l'Airef, el supervisor fiscal.