Catalunya acaricia el nivell prepandèmia de passatgers internacionals: 10,8 milions fins al juliol
Més de la meitat dels viatgers han optat per una companyia de baix cost
MADRIDEl turisme a Espanya viu un moment dolç. Després de l'estocada de la pandèmia, el que és un dels principals motors de l'economia ha tornat a prémer l'accelerador i una constatació d'aquest fet són les xifres de passatgers aeris internacionals que fins al juliol han arribat a algun dels aeroports de l'Estat. Durant els set primers mesos de l'any, un total de 53,5 milions de passatgers de vols internacionals han aterrat a Espanya, una xifra que gairebé assoleix la d'abans de la pandèmia (54,3 milions entre gener i juliol del 2019, un 1,57% més), però que supera i amb escreix la registrada durant el mateix període de l'any 2022: 43,9 milions, segons dades de Turespaña publicades aquest dilluns.
Cal tenir en compte que quan es parla de passatgers de vols internacionals es tenen en compte tant persones residents a Espanya com no residents, de manera que les dades no poden equivaler només amb la imatge del turista internacional que arriba de visita, tot i que gran part dels passatgers aeris ho són.
Només al mes de juliol, coincidint amb plena temporada alta, els passatgers aeris internacionals que han arribat a l'Estat superen els 10,3 milions, cosa que es tradueix en un increment d'un 11,3% respecte al mateix mes de l'any passat. La xifra gairebé acaricia la registrada el juliol del 2019, any històric, abans de la pandèmia (10,5 milions, és a dir, tan sols un 1,62% menys de passatgers internacionals).
A més, Catalunya és la segona comunitat per darrere de les Illes Balears que més passatgers aeris internacionals va rebre al mes de juliol (2 milions de passatgers), un 14,6% més que el juliol del 2022 i el 19,6% del total de passatgers que van arribar a l'Estat. Durant els set primers mesos de l'any hi van arribar 10,8 milions de passatgers (el 20% del total de l'Estat). Es tracta d'unes xifres que acaricien les registrades just abans de la pandèmia, l'any 2019. Aleshores, només al juliol van arribar 2,2 milions de passatgers aeris internacionals, mentre que durant els set primers mesos ho van fer 11,9 milions.
Pel que fa al tipus d'aerolínia per la qual els passatgers han optat des de principi d'any, les de baix cost continuen prenent el protagonisme. De fet, fins al juliol el 60% dels passatgers han optat per una companyia d'aquestes característiques, mentre que la resta (un 40%) ho ha fet per una companyia tradicional, segons ha detallat aquest dilluns Turespaña, l'oficina de turisme que depèn del ministeri de Turisme. Les xifres són similars pel que fa al mes de juliol. En els darrers anys, la diferència entre els dos tipus de companyia s'ha anat eixamplant a favor de les aerolínies de baix cost.
Per al ministre d'Indústria, Comerç i Turisme en funcions, Héctor Gómez, "Espanya és un destí líder i així ho demostren les dades d'avui [dilluns], que certifiquen l'estiu dolç que està vivint el sector a tots els nivells, amb rècord de despesa i arribades de turistes i amb un horitzó de canvi de model cap a la qualitat i sostenibilitat".
Més portuguesos
Pel que fa a l'origen dels passatgers, el mercat europeu continua tenint el protagonisme. Només al juliol, el 56% de tots els passatgers que van venir a Espanya provenien de la Unió Europea, mentre que el 44% restant ho feien d'altres parts del món. Per països, els viatgers procedents del Regne Unit continuen liderant el mercat (2,5 milions de passatgers aeris); seguits dels alemanys (1,4 milions). Ara bé, qui registra un increment més alt en comparació amb l'any 2022 és el mercat polonès (només al juliol van arribar 189.645 passatgers procedents de Polònia, cosa que es tradueix en un 35% més que el juliol de l'any passat) i el portuguès (339.859 passatgers fins al juliol, un 23,3% més). El mercat que també continua creixent amb força és el dels Estats Units.