Economia16/01/2020

Espanya crea el 25% dels llocs de treball d'Europa, però el motor de l'ocupació és l'hostaleria

El 43% dels contractes laborals dels últims cinc anys són temporals

Laia Forès
i Laia Forès

MadridEspanya fa anys que és el segon soci de la UE amb la taxa d'atur més elevada –actualment un 14,1%–, només superada per Grècia. Però la recuperació econòmica dels últims anys a l'Estat ha facilitat la creació d'ocupació a un ritme molt superior a la resta de països de la zona euro. A Espanya, de fet, s'han creat un de cada quatre llocs de treball del total de l'eurozona des del 2014, segons recull l'informe sobre ocupació presentat aquest dijous per Manpower.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La crisi econòmica va impactar amb força a Espanya i a altres països del sud d’Europa. En els pitjors anys, l’atur espanyol va arribar a superar la taxa del 25% i es va convertir en el país amb més desocupació de tota la UE. Des del 2013, però, Espanya ha reduït la taxa fins al 14%. El punt de partida, amb un atur desbocat, i el bon creixement del PIB espanyol expliquen que l’Estat lideri ara a Europa la creació d’ocupació. Si es compleixen les previsions del 2020, en els últims vuit anys s’hauran creat 2,6 milions de llocs de treball. “Gairebé s’han recuperat els nivells precrisi”, apunta Josep Oliver, professor emèrit d'economia aplicada de la UAB i autor de l'informe.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, a diferència de crisis anteriors (en què el sector del comerç i de la construcció van ser els motors de la recuperació de l'ocupació), en aquest cas han sigut l'hostaleria, el turisme i els serveis a empreses, sectors amb elevada precarietat laboral. El 2008, abans de la crisi, el pes del sector de l'hostaleria en l'ocupació era al voltant del 7% i actualment representa el 8,7%. També s'ha disparat la creació de llocs de treball al sector dels serveis a empreses: ha passat del 12,4% el 2008 al 14,2% el 2019. Amb tot, el sector serveis en el seu conjunt representa el 73,7% de l’ocupació, un percentatge que té tendència a augmentar.

Oliver explica que el creixement del sector de l'hostaleria ha sigut tan "espectacular" en els últims anys que ja no pot augmentar més. "Estem en màxims històrics. En el mitjà termini es pot anticipar que serà difícil créixer al mateix ritme. Som al final d'una etapa", ha subratllat durant la presentació de l'informe.

Cargando
No hay anuncios

Contractes precaris

Espanya crea el 25% dels llocs de treball a la UE, però la qualitat de l'ocupació és molt baixa. La reducció de la taxa d'atur s'està fent en bona mesura amb contractes temporals, molt característics de l'hostaleria i el turisme. Segons l'informe, el 42,9% dels contractes que s'han fet entre el 2014 i el 2019 són temporals. Després d’un lleuger creixement dels contractes indefinits en els últims anys, la previsió a curt termini és que l’ocupació indefinida torni a caure. En resum, Espanya avança en la creació d’ocupació però no progressa en la millora de la qualitat. Segueix sent una de les grans assignatures pendents del mercat laboral.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, l'informe confirma una moderació en la creació d'ocupació per a aquest any a Espanya amb un creixement de l'1,3% (davant el 2,1% del 2019), que milloraria lleugerament el 2021 amb un creixement de l'1,4%. En aquests dos anys, Manpower calcula que es crearan uns 270.000 llocs de treball anualment, menys que els 346.000 del 2019. La moderació de la creació d'ocupació va en línia amb la desacceleració econòmica prevista per aquest any i el que ve. “Tot i això, hauríem de ser capaços de continuar generant llocs de treball nous a taxes més elevades que la mitjana de la zona euro”, subratlla l’autor de l’informe.

L’informe no fa referència als plans del govern espanyol per apujar més el sou mínim interprofessional (SMI) o derogar alguns aspectes de la reforma laboral, però el president executiu de ManpowerGroup Espanya, Raúl Grijalba, ha advertit que “una modificació substancial de la flexibilitat en la contractació o de l'SMI afectarà la creació d'ocupació, especialment en les pimes i en el sector serveis”.

Cargando
No hay anuncios
Les Xifres

+1,4%

El creixement de l’ocupació segueix, però aquest any i el que ve ho farà menys que en anys anteriors. La previsió de Manpower apunta a un 1,4% per al 2021.


261.000

Són els llocs de treball que es calcula que es crearan aquest 2020. Són força menys que els 346.00 del 2019.


62,4%

A Espanya només el 62,4% de la població d'entre 15 i 64 anys té feina (dades del 2018), per sota del 75,9% d’Alemanya i del 67,4% de la zona euro.