Economia 10/06/2021

Escrivá afirma que cada dia 10.000 treballadors en ERTO s’incorporen a la feina

Anuncia que el juny s'acabarà amb un augment de més de 150.000 afiliacions a la Seguretat Social

2 min
Una cambrera acaba de preparar les taules a la terrassa per dinar

MadridL’avenç de la vacunació i de la flexibilització de les restriccions per la pandèmia fan que el mercat laboral es recuperi cada vegada més de pressa. Des del principi de juny, cada dia 10.000 treballadors que estan en expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) es reincorporen a la feina, segons ha assegurat aquest dijous el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá. És el triple que al maig, quan cada dia sortien de l’ERTO entre 3.000 i 4.000 persones.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Escrivá ha atribuït la millora a "l’enorme acceleració" de la retirada de les restriccions contra el covid-19 i als canvis introduïts en l’última pròrroga dels ERTO, que augmentava els incentius perquè els empresaris reincorporessin els treballadors amb bonificacions més elevades a les cotitzacions de la Seguretat Social. Segons ha dit el ministre en una entrevista a Antena 3, actualment queden en ERTO 470.000 treballadors, menys de la meitat dels que hi havia al febrer. "Som el segon país d'Europa després dels Països Baixos que ha activat més treballadors en ERTO", ha subratllat.

La recuperació del mercat laboral al principi de l’època estiuenca també es reflecteix en un augment de les afiliacions. Escrivá ha anunciat que el juny ha començat amb una engegada fortíssima. El govern espanyol preveu que a finals de mes les afiliacions a la Seguretat Social hagin augmentat per sobre de les 150.000 persones, una tercera part de les quals correspondran al sector de l’hostaleria.

Desincentivar els contractes de molt curta durada

El titular de Seguretat Social ha avançat que el seu ministeri ja té a punt una nova mesura per combatre l'abús dels contractes temporals de molt curta durada. Per evitar que les empreses donin de baixa treballadors el divendres i els tornin a donar d’alta el dilluns per estalviar-se les cotitzacions del cap de setmana –cosa habitual–, el govern espanyol posarà en marxa de manera imminent un desincentiu addicional. Segons ha denunciat més d’una vegada Escrivá, aquesta pràctica empresarial “s’ha convertit en una cosa cultural a Espanya”.

La idea per posar fi a l'elevada rotació de contactes, segons ha explicat el ministre, és aplicar una penalització creixent depenent del nombre de baixes de la Seguretat Social en un determinat temps. Cada any es registren a l'Estat 27 milions de baixes, el 25% per contractes d'un dia i el 33% per contractes inferiors a un mes.

stats