Laboral

El missatge d'Escrivá als 'baby boomers': o treballen més o se'ls ajustaran les pensions

El govern i els agents socials signen aquest dijous la reforma de les pensions

El president del govern espanyol i els agents socials signant l'acord de la reforma de pensions
2 min

Hores abans que el govern espanyol i els agents socials hagin signat l'acord de la reforma de les pensions, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha enviat un missatge directe a la generació coneguda com a baby boomers, la nascuda entre els anys 50 i mitjans del 70. En una entrevista a TVE, Escrivá els ha avisat que o "treballen una mica més" (més anys) o patiran un "ajust força moderat" de les seves pensions amb el nou mecanisme d'equitat intergeneracional que preveu la reforma. Aquest mecanisme, que encara s'ha de definir amb els agents socials, substituirà el polèmic factor de sostenibilitat (el que recollia que les noves pensions s'ajustessin a la baixa si augmentava l'esperança de vida) de la llei que es deixa enrere i que, de fet, mai s'ha arribat a aplicar perquè se'n va ajornar l'entrada en vigor fins al 2023.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre ha justificat aquestes paraules assegurant que la franja d'edat que agrupa aquesta generació és "molt àmplia" i que cal abordar aquest problema per garantir "la sostenibilitat" del sistema. En aquest sentit, ha insistit que els baby boomers hauran d'assumir "una mica més d'esforç" per reduir la despesa de l'Estat en pensions: "Podran triar entre un ajust petit en la pensió o, alternativament, treballar una mica més. Hem de concretar-ne els detalls". Tot això, ha matisat, no passarà a les generacions posteriors perquè ja no hi ha un desequilibri entre els jubilats i les persones en edat activa.

Escrivá ha reiterat que en l'acord de les pensions el problema de l'esperança de vida s'ha abordat procurant que l'edat efectiva de la jubilació (que és de poc més de 64 anys) s'acosti a la legal (que aquest any és de 66 anys) i també amb l'augment gradual d'aquesta edat que està previst que arribi als 67 anys el 2027, tal com es va recollir a la reforma del 2011.

Negociacions fins al 15 de novembre

El mecanisme d'equitat intergeneracional, que ha sigut un dels punts que va fer perillar l'acord durant les negociacions amb els agents socials, s'inclou en la reforma del sistema de pensions que s'ha signat aquest dijous. Ara bé, la lletra petita s'ha de negociar amb els agents socials (tenen de termini fins al 15 de novembre) i després s'introduirà via esmena.

Signatura de l'acord

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i representants de la CEOE, Cepyme, CCOO i UGT han signat l'acord en un acte a la Moncloa. Sánchez ha destacat que era un pacte que "garanteix el poder adquisitiu de les pensions actuals i les del futur" i que assegura "la sostenibilitat financera del sistema davant el gran desafiament que suposarà la jubilació de la generació del baby boom".

La reforma, vinculada a les mesures pactades amb Brussel·les per al pla de recuperació, inclou una nova fórmula de revalorització de les pensions lligada a l'IPC i mesures orientades a revisar el model de jubilació anticipada. Un cop signada, el pas següent és aprovar-la dimarts vinent al consell de ministres. S'espera que arribi al Congrés al setembre i entri en vigor a finals d'any.

stats