La vaga de funcionaris, secundada per un 18% segons els sindicats i un 7,3% segons la Generalitat
Els sindicats convocants de la vaga demanen regularitzar la situació dels treballadors públics sense necessitat d'oposicions
Els funcionaris catalans estaven convocats aquest dijous a sortir al carrer per reclamar més estabilitat per als treballadors interins i defensar el sector públic. Els sindicats que l'han convocada són els que formen part de la Taula Sindical de Catalunya: Confederació General del Treball (CGT), Confederació Nacional del Treball (CNT), Comissions de Base (CoBAS), Coordinadora Obrera Sindical (COS), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Solidaritat Obrera (SO), sense el suport de CCOO ni d'UGT.
El seguiment de la vaga, però, no ha estat majoritari. Segons les últimes dades actualitzades per la Generalitat, la vaga ha tingut un seguiment del 7,3%, mentre que els sindicats apunten a un seguiment del 18%. Per sectors, la Generalitat ha concretat que el departament que ha secundat més la vaga és el d'Acció Exterior amb un 17,45%, seguit per Educació amb un 12,59%, Polítiques Digitals, amb un 4,8%, i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb el 3,96%. Per part seva, els sindicats han assenyalat que en el sector de l'educació ha secundat la vaga el 25% dels funcionaris i, en el de l'administració, el 15%. A la ciutat de Barcelona el trànsit no ha patit greus afectacions i unes 10.000 persones han participat en la manifestació de la plaça Urquinaona de la capital.
Les principals demandes dels sindicats convocants són acabar amb l'abús de la temporalitat per part de les administracions, així com amb la precarietat dels funcionaris interins. Els sindicats convocants no comparteixen la via plantejada pel govern espanyol al text legislatiu que s'està tramitant al Congrés de Diputats perquè asseguren que deixarà sense feina funcionaris que porten dècades treballant.
En concret, alguns dels sindicats demanen regularitzar la situació dels interins que porten anys treballant i no convocar noves oposicions. La portaveu de la Plataforma d'Interins/es a Catalunya (PIC), Cristina Gruas, ha assegurat que la situació és "molt greu" perquè la reforma "deixarà al carrer tot un col·lectiu de persones, moltes de les quals de més de 50 anys, que es trobaran amb una situació difícil al mercat laboral", ha dit en declaracions a l'ACN. Al seu torn, la proposta de la IAC passa per parlar "d'estabilitzar persones i no places" i per rebutjar qualsevol mena d'oposició d'ingrés lliure, que podria perjudicar els treballadors temporals. El sindicat també critica que l'administració no admeti el "frau de llei" que ha comès durant any amb els treballadors interins i inclogui indemnitzacions de 20 dies per any treballat amb un límit de 12 mesos per al personal temporal que no aconsegueixi una plaça en una oposició.
La reforma que prepara l'executiu central és de gran envergadura i obligarà les administracions públiques –inclosos els ajuntaments i les diputacions– a no tenir més d'un 8% dels contractes temporals, a cobrir les places d'interins amb personal fix en un termini màxim de tres anys i també a indemnitzar amb 20 dies per any treballat els interins que perdin la plaça.