Els ERTO pel covid-19 s'allargaran un mes més
El govern espanyol culminarà durant aquest temps la transició cap als nous expedients vinculats a la reforma laboral
MADRIDAire per als més de 100.000 treballadors que continuen afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO). El govern espanyol ha consensuat amb els agents socials –sindicats i patronals– que els ERTO actuals vinculats al covid-19 es prorroguin durant un mes, és a dir, fins al 31 de maç, per acabar de tancar els serrells del mecanisme que ha de permetre transitar cap als ERTO de la reforma laboral. Així ho han confirmat fonts del diàleg social, després de la reunió d'aquest dilluns amb l'executiu, i de fet la mateixa ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja va anticipar divendres que donaria un mes de marge a les empreses per adaptar-se als nous models.
A més, el govern espanyol ha decidit prorrogar fins al 30 de juny els ERTO desplegats a les Illes Canàries després de l'explosió del volcà de La Palma, així com el pla Me Cuida - que mira de promoure la conciliació de la vida laboral i familiar de les persones amb fills o altres càrregues familiars amb consanguinitat de fins a segon grau afectats pel covid-19 - i les prestacions per als treballadors autònoms - es mantenen les prestacions extraordinàries per tancament obligat fruit de les restriccions de la pandèmia i les progressives exoneracions durant els mesos de març, abril i juny -.
Les dues mesures, que dequeien el 28 de febrer, es traslladaran al consell de ministres d'aquest dimarts perquè els treballadors no quedin en uns llimbs jurídics. Durant aquest mes es produirà la transició dels ERTO desplegats durant la pandèmia als ERTO de la reforma laboral, que seran o bé per causes econòmiques, tècniques o organitzatives i de producció (ERTO ETOP), o bé per força major. A més a més, també s'acabarà de concretar com es transitarà cap als models d'ERTOs vinculats al mecanisme RED (ERTOs estructurals que poden ser per motius "sectorials" o "cíclics").
En aquest sentit, el govern espanyol, i en concret el ministre d'Inclusió i la Seguretat Social, José Luís Escrivá, ja va anunciar que per a les agències de viatges es desplegarà un ERTO "sectorial", que s'habilitarà en un dels pròxims consells de ministres, abans del 31 de març.
Noves exoneracions
Si bé les condicions de protecció de les persones que estan sota un expedient es mantenen –per exemple, no poden fer hores extres–, l'executiu central sí que ha decidit modificar les exoneracions de les quotes a la Seguretat Social durant aquest mes de transició. Així, es passa d'una exoneració de les quotes d'un 80% a un 60% en cas que l'empresa, independentment dels empleats, desplegui un pla de formació per als treballadors que estiguin en ERTO. Per contra, si els treballadors no reben cap formació les exoneracions seran del 20% per a empreses de més de 10 empleats (ara eren del 40%) i del 30% per a companyies més petites. Finalment, les exoneracions dels ERTO per força major es mantenen al 90%.
Durant aquest període, les empreses hauran d'iniciar el tràmit administratiu per acollir-se als ERTO que recull la reforma laboral i que, en essència, gairebé es mantenen als expedients desplegats durant la pandèmia. El camí, en canvi, és més llarg per a aquelles empreses, com les agències de viatges, que s'acullin al mecanisme RED, ja que han de tenir el vistiplau del consell de ministres per tirar-lo endavant.
Des del desembre, els empleats en ERTO s'han mantingut estables al voltant dels 100.000 (en concret, el 17 de febrer hi havia 104.363 treballadors en ERTO, segons les últimes dades de la Seguretat Social), un 28% dels quals són d'agències de viatges.