Els ERTO actuals es prorrogaran fins a l'octubre, i el nou model entrarà en vigor a partir del novembre
Govern espanyol i sindicats mantenen la negociació oberta per salvar els últims esculls
L'acord entre els agents socials (sindicats i patronals) i el govern espanyol per prorrogar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) es va desencallant. De moment, la taula de negociació ha decidit prorrogar els ERTO actuals, és a dir, sense modificar el decret llei, fins al 31 d'octubre. A partir de novembre, entrarien en vigor uns nous ERTO fins al 31 de gener del 2022. Així ho han decidit el govern espanyol i els agents socials després d'acordar que la prorroga automàtica s'eliminarà.
La idea és que aquest mes d'impàs entre els ERTO actuals i els nous expedients serveixi perquè les empreses tinguin temps de renovar la sol·licitud per acollir-se a un expedient. Les companyies hauran de presentar-la entre l'1 i el 10 d'octubre, i l'administració hi haurà de respondre durant els 10 dies següents. Si l'administració no contesta i es genera el que es coneix com a silenci administratiu, els agents socials (sindicats i patronals) coincideixen a dir que les empreses puguin donar com a aprovada la sol·licitud, segons expliquen fonts sindicals a l'ARA, mentre que el govern espanyol encara no ha concretat la seva posició.
Esculls
La taula de negociació s'ha reunit de nou aquest dijous i continuarà treballant demà divendres a primera hora, expliquen fonts pròximes a la negociació. Per part del govern espanyol hi participen el ministeri de Treball i el de la Seguretat Social, i és precisament amb aquest últim amb qui es manté un dels esculls oberts: el de les exoneracions. Si bé la patronal i els sindicats aposten per mantenir-les com fins ara, el ministeri de la Seguretat Social plantejaria rebaixar-les i condicionar-les a la formació dels treballadors.
Tanmateix, des de CCOO volen que el debat de la formació vinculada als ERTO es traslladi a la taula de negociació de la reforma laboral i discutir-lo mentre es dissenya l'estructura dels futurs ERTO "permanents" que vol aprovar el govern espanyol, tal com s'ha compromès amb Brussel·les. Un mecanisme que ha de permetre limitar els expedients de regulació d'ocupació (ERO), és a dir, els acomiadaments col·lectius, i apostar per reduccions de jornada laboral de bracet de la formació. A més, la UGT vol que es mantingui el comptador a zero en relació amb les prestacions per desocupació fins al 30 de juny de l'any que ve.
Les parts es tornaran a reunir demà divendres, però el temes per negociar s'acaba. L'últim consell de ministres abans que caduquin els ERTO actuals és el del dimarts que ve, 28 de setembre, i per tant el govern espanyol hauria de tenir el decret damunt la taula. Precisament, serà el dimarts en què també s'aprovarà l'augment de 15 euros del salari mínim interprofessional per a aquest 2021.